Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Alaska Havayolları’nın 1282 sefer sayılı uçuşunu yapan Boeing 737 Max 9 tipi uçağın havadayken gövdesinden parça kopması sonrası 16 bin feet (yani 5 bin metre) aşağı düşen iPhone çalışır halde bulundu. iPhone’un ekranında tek bir çatlak yok, şarjı ise yarısına kadar dolu.
iPhone, Alaska Havayolları’na ait uçağın acil çıkış kapısının havada kopmasının ardından uçaktan aşağı düşmüştü. Sadece iPhone değil, AirPods ve yolcuların birçok eşyası da aniden basıncı düşen kabinden dışarı fırlamışlardı. Enkaz arama çalışmaları sırasında Sean Bates isimli biri, yol kenarında yolculardan birine ait olduğu anlaşılan bir iPhone buldu.
X’te yayınlanan fotoğrafta cihazın sağlam olduğu ve ekranda da yolcunun uçuş için ödediği 70 dolarlık bagaj fişinin e-postası görülmekte. Uçak modunda kalan telefonun şarjı ise yüzde 44. Bates, TikTok’ta paylaştığı gönderide telefonu bir çalının altında otururken bulduğunu açıkladı. Bates, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) ile temasa geçtiğini ve NTSB’nin kendisine bunun uçakta bulunan ikinci telefon olduğunu söylediğini belirtti. NTSB Başkanı Jennifer Homendy, Bates’in X’teki paylaşımına teşekkür etti.
Fotoğraf: National Transportation Safety Board / AFP
Gevşek cıvatalar bulundu
Havadaki kaza sonrası uçaklara yönelik başlayan incelemeler sürüyor. ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) bu tip uçaklara yönelik inceleme başlattı, ABD’de farklı havayollarına ait toplam 171 adet Boeing 737 Max 9 uçağı hangara çekildi ve yüzlerce uçuş iptal oldu. United Havayolları tarafından yapılan incelemeler sonucu uçaklarda bazı cıvataların gevşediği belirtildi. Sorunlar iyileştirilene kadar uçakların yerde tutulacağı bildirildi.
Türk Hava Yolları da filosunda bulunan aynı tip 5 uçağa yönelik inceleme başlatmıştı.
Kaynak: AFP