İsrail, Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında savunma yaptı: “Gazze’deki sivil halkı yok etmiyoruz, koruyoruz”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, “Gazze’deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında açtığı davanın, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’ndaki (UAD) kamuya açık ilk duruşması İsrail’in yaptığı sözlü savunma ile devam etti. İsrail’i temsil eden avukatlar, soykırım iddialarını reddetti ve amaçlarının “Gazze’deki sivil halkı korumak” olduğunu iddia etti.

İsrail, Güney Afrika’nın bu davada gerçeği çarpıttığını öne sürdü. İsrailli avukat Tal Becker UAD’de yaptığı açıklamada, Hamas ile yakın ilişki kuran Güney Afrika’yı suçladı. İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri korumak için bölgeye operasyon düzenlediğini öne süren Backer, “İsrail, Filistin halkına karşı değil, Hamas’a karşı bir savunma mücadelesi içindedir” diye konuştu.

Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere karşı soykırım yaptığını söylüyor. Ayrıca mahkemeden İsrail’e askeri faaliyetlerini durdurma emri vermesini istiyor. UAD, Birleşmiş Milletler’in (BM) en yüksek mahkemesi. Mahkemenin verdiği kararlar, UAD’ye taraf olan ülkeler için bağlayıcıdır ancak uygulanabilir değildir.

Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından 29 Aralık’ta açılan davanın ilk duruşması dün (11 Ocak) Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda başladı. İsrail ise davanın ikinci gününde savunmasını yaptı. Şimdi UAD, İsrail’in Gazze’deki tüm askeri faaliyetlerini durdurup durdurmayacağına karar verecek.

Davayı neden Güney Afrika açtı?

Birleşmiş Milletler’in (BM) 1948 yılında hazırladığı “Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi”, Türkiye de dahil 140 ülke tarafından imzalandı. Güney Afrika, İsrail’in de imzacısı olduğu bu sözleşmeyi ihlal ettiğini öne sürmekte.

Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, ülkesinin “insanlığın parçası olduğu bilinciyle Filistin halkına ellerini uzattığı” için dava açtıklarını belirtti.

11 Ocak Perşembe günü mahkemenin 17 yargıcı, Güney Afrika Yüksek Mahkemesi avukatı Tembeka Ngcukaitobi’nin anlattıklarını dinledi. Ngcukaitobi, İsrail’in Gazze’yi “yok etmek” için bir planı olduğunu ve bu planın “devletin en üst düzeyinde hazırladığını” söyledi. Güney Afrika’yı temsil eden Adila Hassim ise “Filistin halkı için her geçen gün can, mal, haysiyet ve insanlık kaybının arttığını, telafisinin mümkün olmadığını” belirterek, “Bu mahkemenin vereceği bir karar dışında hiçbir şey acıları durduramaz” diye konuştu.

Güney Afrika duruşma öncesinde sunduğu kanıtlarda İsrail’in “Filistin ulusal, ırksal ve etnik grubunun önemli bir bölümünün yok edilmesini amaçladığını” söyledi.

“Soykırıma karşı mücadele eden İsrail soykırımla suçlanıyor”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, ülkesi hakkındaki iddiaları reddetti. “Güney Afrika’nın ikiyüzlülüğü göklere yükseliyor” diyen Netanyahu, “Bugün dünyanın tersine döndüğünü gördük. Soykırıma karşı mücadele eden İsrail soykırımla suçlanıyor” ifadelerini kullandı.

UAD’nin soykırım iddiası konusunda vereceği karar, sadece bir görüş niteliğinde olacak. Mahkeme, Güney Afrika’nın iddialarını yeterli bularak davayı esastan görüşmeyi kabul ederse, İsrail açısından büyük bir prestij kaybı olacak. Eğer Güney Afrika, Gazze’de soykırım yapıldığına ilişkin yeterince kanıt sunmazsa, İsrail bir daha soykırımla suçlanamayacak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.