Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Özel’den enflasyon eleştirisi: “TÜİK’in kısaltması ne? Tayyip Erdoğan’ı Üzmeyen İstatistik Kurumu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, memleketi Manisa’da muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) bir araya geldiği toplantıda, enflasyon verilerine dikkat çekti. Özel, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı üzmediğini ama emekliyi üzdüğünü söyledi.

Bu görselin Alt özniteliği boş. Dosya adı: CHP-120124-04-1200x800.jpg

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa-Turgutlu “Muhtarlar ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Buluşma Programı”na katıldı. Burada konuşan Özel, TÜİK’in açıkladığı verilere değindi, “TÜİK, geçen sene gıda enflasyonunu kendi resmi rakamlarına göre yüzde 72 olarak açıkladı. Oysa bir yıl önce 100 TL’lik bir mal 200, 220, 230 TL oldu. Gerçek enflasyonun yüzde 128 ile yüzde 170 arasında çeşitli ürünler için değiştiğini hepimiz biliyoruz” dedi.

İktidarın seçimden sonra fiyatların düşeceğini vadettiğini hatırlatan Özel, İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre gıda fiyatlarının yüzde 80,5 arttığını söyledi, “Oysa dünyada bu yıl gıda fiyatları yüzde 10 oranında düştü” diye konuştu.

“Turgutlu’da binlerce emekli 7 bin 500 TL emekli maaşı alıyor. Bir emekli 2002 yılında, bu iktidar geldiğinde 1’e 1,5 emekli maaşı alıyordu, asgari ücrete göre. Yani asgari ücretin yüzde 50 fazlasıydı en düşük emekli maaşı. Bugün asgari ücret yeterli değil ama 17 bin TL. Bu hesaba göre emekli maaşının bugün en düşüğünün 25 bin lira olması lazım ama 7 bin 500 TL.”

“TÜİK’in kısaltması ne?”

Emeklilere herkesin minnet borçlu olduğunu dile getiren Özel, emekli maaşının en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre enflasyonun yüzde 124 olduğunu hatırlatan Özel, şöyle devam etti:

“Enflasyon hesabı TÜİK’e göre yüzde 64 olarak yapılıp da çalışanların ve emeklilerin maaşları buna göre ödendiği için memur yüzde 49, emekli yüzde 37 zam aldı. Eğer gerçek enflasyon hesaplansa bugünkünün yüzde 35 üzerinde bir maaş alacaktınız. TÜİK’in kısaltması ne? ‘Tayyip Erdoğan’ı Üzmeyen İstatistik Kurumu’, Tayyip Erdoğan’ı üzmüyor ama emekliyi üzüyor. Tayyip Erdoğan’ı üzmüyor, çalışanı üzüyor. Tayyip Erdoğan’ın bir dediğini iki etmiyor ama esnafı perişan ediyor.”

“Amacı emeklinin, EYT ve staj mağdurlarının sesini kesmek”

Turgutlu’nun ardından Akhisar’a geçen Özel, Akhisar Belediyesi’nin toplu açılış törenine de katıldı. Pazar günü miting düzenleyecekleri saatte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantı kararı almasını değerlendiren Özel, “Amacı, biz miting yaparken, televizyonların mitingi yayınlamak yerine onun adaylarını yayınlaması, amacı emeklinin sesini kısmak, amacı EYT mağdurlarının, staj mağdurlarının sesini kısmak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.