Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grip vakaları arttı | Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Maske virüse karşı bariyer”

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, artan mevsimsel grip vakalarını ve alınması gereken önlemleri Medyascope’a anlattı. Maske takmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Ertuğrul, vatandaşları gereksiz antibiyotik kullanımına karşı uyardı. 

Soğukların gelmesiyle birlikte nezle ve grip vakalarında artışlar yaşanıyor. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, bu artışın mevsim normallerinin üzerinde olduğunu söyledi.

Ertuğrul, son günlerde yaygın olarak görülen solunum yolu rahatsızlıklarını salgın olarak adlandırmanın doğru olmadığını kaydetti.

Hastaların sağlık durumuna göre tedavi uygulandığını söyleyen Ertuğrul, gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, “Bu hastalıkların yüzde 85’ine antibiyotik verilmesi gerekmez. Bu bir bilimsel doğrudur. Her doktor kendi hastasının klinik durumuna göre yazacağı reçeteye karar verir” dedi.

“Gereğinden fazla antibiyotik yazılıyor”

Antibiyotiğin kullanımı arttıkça bakterilerin direnç geliştirme imkânın da güçleneceğini söyleyen Ertuğrul, “İstatiksel olarak baktığımızda ülkemizde antibiyotik reçetesi ne yazık ki gereğinden fazla yazılıyor. Bu bizim tıp fakültesi eğitimimize ve uzmanlık eğitimine kadar dayanır” diye konuştu.

Ertuğrul şöyle devam etti:

Gripte antiviral kullanırız, bu da özellikle risk grubunda. Bunu da hastalığın hemen başlangıcında kullanmak gerekir. Hastalık ilerlediği zaman kullanmak çok fayda sağlamaz.”

İnfluenza gribi haricinde parasetamol alarak bol sıvı tüketilmesinin ve dinlenmenin genelde yeterli olabileceğini söyleyen Ertuğrul, antibiyotik kullanımında hastalarla doktorlara ortak sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Maske çağrısı

Hastalığa yakalanmamak için maske takmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Ertuğrul, şunları söyledi: 

“Üst solunum yolu enfeksiyonları damlacık ve solunum yoluyla bulaşır karşıdaki bireye. Siz maskeyi taktığınız anda onun önüne bir bariyer koymuş oluyorsunuz. Yüzde 100 koruyucu mudur? Hayır. Normal bir cerrahi maskede yüzde 95 konurken, N-95’te yüzde 99’a çıkar bu koruyuculuk oranı. 

Bir de onu nasıl kullandığınız da önemli. Sadece ağzınızı kapatıp burnunuzu kapatmadığınız zaman da o bariyeri koymamış oluyorsunuz. Bilimsel çalışmalar normal cerrahi maskenin bizi yüzde 95 oranında korduğunu gösteriyor. Hasta bireyler dışarı çıkmak zorundalarsa maskelerini takarak çıksınlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.