Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki kaymakam-imam gerginliği: AKP ve MHP’ye yakınlığıyla bilinen kamu sendikalarının tartışmasına vali ve kaymakamlar da dahil oldu

Derleyen: Medyascope editörü Berna Büyükbayrak

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 19 Ocak’ta kaymakam Burak Akeller’in cuma namazı için gittiği camide, hutbeyi eksik okuduğu için Mahsum Koçağa isimli imamı mikrofonla darp ettiği iddiası kamuoyunda ses getirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakınlığıyla bilinen Diyanet-Sen, Memur-Sen ve Eğitim Bir Sen, Akeller’in görevden alınmasını istedi. Öte yandan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile yakın temasta olduğu bilinen Türkiye Kamu-Sen ve MHP’den bazı milletvekilleri, Ülkü Ocakları Genel Başkanı kaymakama destek çıktı. Diyarbakır Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmalar devam ederken Diyarbakır Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı da olaya dair inceleme başlattı.

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde 19 Ocak günü cuma namazında yaşananlar kamuoyuna yansıdı. İddialara göre, Diyarbakır’ın Kulp İlçe Kaymakamı ve kayyumu Burak Akeller, Bahçelievler Camii’nde hutbenin bazı bölümlerini atlayan imam Mahsum Koçağa’yı mikrofonla darp ettiği iddia edildi.

İddialara göre imam, hutbenin aşağıda geçen kısımlarını okumadı:

Şehitlerimizin uğruna canlarını feda ettikleri ulvî değerleri yaşamak ve yaşatmaktır

Aziz Müslümanlar!

Geçen hafta hain bir terör saldırısı nedeniyle vatan evlatlarımız şehadet makamına ulaştı. İnanıyoruz ki, Rabbimizin rahmeti şehitlerimizin üzerinedir. Onlar, kendilerine müjdelenen cennet nimetleriyle sevinmektedirler. Şehitlerimizi ve gazilerimizi yetiştiren anne babalar başımızın tacıdır. Onların eş ve çocukları en değerli emanetimizdir.

İmam Mahsum Koçağa, olaya dair açıklamalarda bulundu

“Sarık ve cübbemi çıkarttırıp dövdü

Amida Haber’den İlyas Akengine konuşan imam Mahsum Koçağa, kaymakamla aralarında hiçbir husumet olmadığından söz etti: “Bir hafta önce köyümüzün yol sıkıntısı vardı, yanına gittim görüştük, yardımcı da oldu. Bu hareketi kendisinden beklemiyordum. Dün bildiğiniz gibi Cuma’ydı. Minbere çıkıp hutbemi okudum. Hutbeden inerken birinin bağırma sesi geldi: ‘Hoca hutbeyi tamamla’ Bağıran kişinin kaymakam bey olduğunu görünce geri gittim, bir paragraf kadar geri gittim ve tekrar yerime geçtim. Cuma namazını kıldıktan sonra cübbemi çıkarıp odaya gidecektim. O sırada kaymakam beyin koruması gelerek ‘hutbeyi al odaya geç kaymakam bey gelecek’ dedi.

Odaya giren kaymakam Burak Akeller’in kendisine küfür ve hakaret ettiğini belirten Koçağa, kaymakamın odasına geldiğinde kendisine “hutbeyi niye yanlış okudun, ya da bazı yerleri neden atladın” demesini beklediğini söyledi:

Odaya gittiğim esnada ağza alınmayacak küfürler etmeye başladı. Ettiği küfür ve hakaretlere karşı tek bir şey demedim. Bana ‘Terörist’ kelimesi kullandı. Kaymakama ‘Babam güvenlik korucusu, ağabeyim polis, bu kelimeyi bana diyemezsin’ dedim. Bunu deyince sinirlendi, yumruk ve tekme attı. Ben asla karşılık vermedim. Suçlu olmamak için karşılık vermedim. Küfür etmeye devam etti. Odada mikrofon sopası vardı, onu aldı bana ‘sarık ve cübbeni çıkar’ dedi. Sonra sopayla bacaklarıma vurmaya başladı. O esnada cemaatten birkaç kişi kapıyı çaldı, kaymakamın talimatı ile koruması kimsenin girmesine izin vermedi. Olaydan sonra hastaneye gittim darp raporu aldım.

“Ettikleri hakareti kabul etmiyorum”

Darptan dolayı sağ bacağına basamadığını belirten imam, “Kaymakam beye hiçbir saygısızlık yapmadım. Bana karşı yapılan bu hakaret kabul edilir değil, benimde bir gururum var” dedi.

Meslektaşlarından destek beklediğini söyleyen Koçağa, konuşmasına şöyle devam etti: “Benim ailemin duruşu ortada. Bu ithamları kullanmasını kabul etmiyorum. Darbeler önemli değil, ama ettikleri hakaretleri kabul etmiyorum. Ben darp etmedim diyor, peki ayağımdaki bu morluklar neyin nesi? Yıllardır bu camide görev yapıyorum, bugüne kadar cemaatle ilgili bir tek sıkıntım yoktu. Ben din adamıyım, kimseye iftira atamam. Bana yapılanlar bir öğretmen ya da bir sağlıkçıya yapılsaydı şimdi kıyamet koparmışlardı.

“Kaymakam bey beni darp etti deseydim olayı örterlerdi”

Darp raporu aldığını belirten imam, “Hastanede kaymakamın darp olayından söz etmedim. Hastanede ‘kaymakam bey beni darp etti deseydim’ olayı örterlerdi. Bu nedenle başka bir kişi ile tartıştığımı söyledim” dedi.

“Bugün ben susarsam yarın başka imamlarda aynı şeye maruz kalabilir”

Ailesinden kaymakamdan şikayetçi olmaması yönünde uyarılar geldiğini belirten imam, “Ailem gerek yok şikayetçi olma dedi. Ben aileme ‘Olan bana olmuş bugün ben susarsam yarın başka imamlarda aynı şeye maruz kalabilir’ dedim. İmamların ne suçu var? Ben görmedim ama kaymakam bey namaz bittikten sonra cemaatten birisine demiş ki, ‘camide kamera var mı?’ Bunu benim odaya girmeden önce demiş. Olay bittikten sonra bana vurduğu sopayı da koruması gelip almış. Belki delilleri yok etmek için bunu yapmıştır” şeklinde konuştu.

Kaymakam Burak Akelli de olaya dair açıklamalarda bulundu

“Ben devleti temsil eden biri olarak kimseyi darp etmedim”

Kaymakam Akeller, imam Mahsum Koçağa’yı’yı darp etmediğini, kendisini uyardığını belirterek şunları söyledi:

“Kuba Camii’ne Cuma namazı için gittik. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her hafta okunması gereken hutbede, bu hafta şehitlerimiz ile ilgili olarak rahmet duası vardı. Cami imamı bu kısmı okumadı, ben de hutbeden sonra dışarıda kendisine yüksek sesle tepki gösterdim.”

“İmam ‘Bana baskı yapılıyor, o yüzden okumadım’ deyince, ben de bu cevaba kızıp ‘Sen devletin imamısın, kim baskı yapabilir?’ dedim. Kendisi gidip darp raporu almış ama raporda iddia edildiği gibi bir darp değil de bacağının ağrıdığı yazıyor. Ben olayı İl Valimize de aktardım. Ben devleti temsil eden biri olarak kimseyi darp etmedim.”

  • Diyarbakır Valiliği soruşturma başlattı

Diyarbakır Valiliği, olaya ilişkin soruşturma başlattı. Valilik tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında Kulp Kaymakamı ve ilçede görev yapan bir cami imamı arasında yaşandığı iddia edilen olaya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır” denildi.

  • Diyarbakır Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı

Yaşananların ardından Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı, Bahçelievler Cami imamı Mahsum Koçağa’nın şikayeti üzerine inceleme başlattı.

  • Diyanet İşleri Başkanlığı da inceleme başlattı

Diyanet İşleri Başkanlığı da olaya ilişkin inceleme başlattı. Açıklamasında “Bazı medya organlarında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde dün bir camimizde cuma namazı sırasında yaşandığı iddia edilen olayla ilgili Başkanlığımız tarafından inceleme başlatılarak müfettiş görevlendirilmiştir” denildi.

  • İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: “Konuyu yakından takip ediyoruz”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya platformu X’ten olaya dair açıklamada bulundu. Yerlikaya, paylaşımında şöyle dedi:

“Diyarbakır-Kulp Kaymakamımız Burak Akeller Cuma Hutbesi’nde ‘şehitlerimiz ile ilgili kısmı okumayan’ cami imamına okuması için hatırlatmada bulunmuş ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gönderdiği metnin tam okumasını sağlamıştır. Yaşanan olay sonrası gündeme getirilen iddialarla ilgili Bakanlığımız tarafından konuyla ilgili inceleme başlatılmıştır. İncelemenin sonucu beklenmeden kimi sosyal medya hesaplarınca yapılan yorum ve eleştiriler maksatlıdır. Konuyu yakından takip ediyoruz.”

Kaymakam Burak Akelli’yi eleştirenler kimler?

  • Memur-Sen: “‘Ellerine sağlık” dercesine alkışlamak, devlet adabını ciddiye almamaktır

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Diyarbakır’da Kulp Kaymakamı Burak Akeller’in bir imamı, cuma hutbesinde askerlerle ilgili bölümü okumadığı için darp ettiği iddiasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Başkanı Ali Yalçın, kaymakamı eleştirdi: “Bu konudaki duruşumuzu da kimseye sorgulatmayız. Türkiye bir hukuk devletidir. Dolayısıyla, İmam-hatibin işlediği bir kusur, bir ihmal, bir kasıt varsa hukuk devleti ilkeleri içinde yapılması gerekenler bellidir. Aynı ilke, kaymakamın eylemi için de geçerlidir.

Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın imamın muayene raporu olduğunu iddia ettiği belgeyi X hesabından paylaştı. Yalçın, raporda imamın darp edildiğine işaret etti, “Bu nasıl çiğliktir” diyerek kaymakamı eleştirdi.

  • Diyanet-Sen: “Olay bir anlık öfke ile gerçekleşmedi, planlı”

Memur-Sen’e bağlı Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen), Kaymakam Akeller’in saldırısının “bir anlık öfke ile değil planlı olduğunu iddia etti. Diyanet-Sen açıklamasında: ““Kulp Kaymakamının, hutbe sırasında İmam’a bağırarak müdahale etmesi hem hutbe adabına uymayan hem de cemaate saygısızlık içeren bir hareket olmuştur. İmam arkadaşımızın olgunluk göstererek bu provokasyona gelmemesine karşın Kaymakam’ın çirkinliklere devam etmesi, namazdan sonra İmam’a sinkaflı küfürler etmesi, hakaretler savurması, ‘seni sürgün ederim’ diye tehdit etmesi, en çirkini İmam’ı tekmelemiş, mikrofonun sopasıyla ve mikrofonla defaatle darp edip, geride delil bırakmamak için mikrofonu aldırıp camiden ayrılması hiçbirimizin, insaflı hiç kimsenin kaldırabileceği bir olay değildir.”

Diyanet-Sen ayrıca açıklamasında “Kaymakam hakkında acilen soruşturma açılarak görevden el çektirilmelidir” dedi.

  • Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız: “Kaymakam mısın, kabadayı mı”

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız, “Diyarbakır Kulp Kaymakamı, Kabadayı mısın?” diye sorduğu paylaşımda “Gereğinin yapılmasını hem Valilikten hem de İçişleri Bakanlığımızdan bekliyoruz” dedi.

Kaymakam Burak Akelli’ye destek verenler kimler?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 23 Ocak Salı günü TBMM grup toplantısında kaymakam-imam gerginliği hakkında konuştu. Bahçeli, grup toplantısında hutbenin eksik bırakılan kısmını Meclis’ten okudu.

Kaymakamın sorması üzerine imamın kendisine baskı yapıldığı için hutbede şehitlerle ilgili kısmı okumadığını söylediğini aktaran Bahçeli, şöyle konuştu: 

“Baskı ve dayatmayla şehitlere rahmet dilememek, sorasında kaymakam şiddet uyguladı bahanesiyle küçücük bir çizikten darp raporu almaya tevessül etmek Müslümanca bir tavır değildir. Kulp Kaymakamımız Burak Akeller’in tertemiz alnından öpüyor, onu yetiştiren anasına, babasına şükranlarımı sunuyor, Müslüman Türk duruşundan dolayı tebrik ediyorum. Konuyla ilgili hassasiyet gösteren İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’ya da teşekkür ediyorum.”

MHP ile yakın temasta olduğu bilinen Türkiye Kamu-Sen ve MHP’den bazı milletvekilleri, Ülkü Ocakları Genel Başkanı kaymakama destek çıktı.

  • Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Burak Akeller görevinin gereğini yapmıştır

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkan Önder Kahveci, söz konusu cuma hutbesini sosyal medya platformu X’ten paylaşarak “Duyarlı davranışından dolayı Burak Akeller’i kutluyorum” dedi.

Önder, sözlerine şöyle devam etti:

“Diyanet İşleri Başkanlığının Cuma hutbesinden şehitler ile iligili bölümü okumayan imam’ı uyaran Kulp Kaymakamı Burak Akeller mülki idare amiri olarak görevinin gereğini yapmıştır. Gerisi Lafügüzaf’tır. Duyarlı davranışından dolayı Kaymakam Sn.Burak Akeller’i kutluyorum.”

Kahveci, daha sonra “Sözde Sendikalar Sözüm Size” başlıklı bir paylaşımda daha bulundu:

“85 milyon Türk milleti seninle”

  • Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: “Görevinin ve sorumluluğunun gereğini yapan Kulp Kaymakamını kutluyorum”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı ve Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri de Kahveci ile aynı hutbeyi paylaşarak Akeller’e destek çıktı: “Mübarek şehitlerimizin yad edilmesinden rahatsız olan cedd-i muallakların huysuzluğunu aziz milletimiz takdir edecektir.”

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: “Helal olsun”

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Kulp Kaymakamı Burak Akeller’e destek verdiğini söyledi. Yönter, Akeller’i yürekten kutladığı, parti olarak her daim arkasında olduklarını da belirtti.

  • MHP TBMM Grubu’nun resmi X hesabından paylaşılan BENGÜ TÜRK’ün haberinde de Akeller’e destek olan siyasilerin isimleri yayınlandı.
  • Ülkü Ocakları Başkanı: “Bayraklaşan şehitlerimize rahmet okumaktan imtina edenlere bu vatanın ekmeği haramdır

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım da Burak Akeller’e destek olduğunu X hesabından duıyurdu. Akeller, “Bu vatan için kara toprağın bağrına düşen şehitlerimize sahip çıkarak, devlet ve millet adamlığını gösteren Diyarbakır Kulp Kaymakamı Sayın Burak Akeller’i can-ı gönülden kutluyorum. Bizlere bu vatanı emanet ederek, bayraklaşan şehitlerimize rahmet okumaktan imtina edenlere bu vatanın ekmeği haramdır” dedi.

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’den kaymakama destek: “Kaymakam beyi tebrik ediyor, şartsız destekliyoruz

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, X hesabından Akelli’ye desteğini açılayarak: “Ferasetinden ve hakiki devlet adamlığından ötürü kaymakamımız Burak Akeller’i tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyorum” dedi.

  • Hatay Valisi Mustafa Masatlı: “Meslektaşımı tebrik ediyorum

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, X hesabından Akeller’e destek mesajını paylaştı: “Tarihinden aldığı ruhu ve sorumluluğu bugün de her şart ve alanda taşıyan, Mülki İdare feraseti varolsun. Meslektaşımı ferasetinden dolayı tebrik ediyorum.”

  • Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu: “Şehitlerimizi anmayanların , terörü lanetlemeyenlerin devlet, millet ve hatta din hizmetinde bulunamayacaklarını değerlendiriyorum.”
  • Kırıkkale Valisi Mehmet Makas: “Devlete ve Aziz Milletimize Sadakat Varlığımızı Borçlu Olduğumuz Yüce Şehitlerimiz ile Gazilerimize Saygı En Büyük Şerefimizdir Meslektaşımızı Ferasetinden Ötürü Kutluyorum”
  • Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya: “Türkiye’mizin nimetlerinden faydalanan herkes, Aydınlar,İşinsanları,Siyasiler, Bürokratlar, Memurlar, Üniversite hocaları, Doktorlar, Mühendisler, Asker, Polis ,Din görevlileri, Eğitimciler, Meslek odaları, Sendika, Stk yetkilileri. Vatansever olmak zorundadır.”
  • Şanlıurfa Vali Yardımcısı Erinç Demir: “Algıların olguların geçmesi… Sayıca çoğunluk olanın haklı gösterilmesi… Değerli meslektaşımı Burak Akeller’i duruşundan ve değerlerimize sahip çıkmasından ötürü tebrik ediyor kendisine şükranlarımı sunuyorum.”
  • Erfelek Kaymakamı Sercan Yıldız: “Ham ve çiğden sonra güdük ve hödük geldi. Bizim kim olduğumuzu ne olduğumuzu millet biliyor sen merak etme otel lobisi…”
  • Tuzlukçu Kaymakamı İsa Bertan: “Peki Ali efendi. Olayı araştırmadan bilmeden milletin değerlerine bu kadar uzak olan bir adamı savunmayı nasıl tarif edersin. Milletimiz iyi şekilde tarif ediyor ve sende o tariften payını alıyorsun unutma. Meslek büyüğümüz gerekeni en iyi şekilde yapmış var olasın MİA ailesi”
  • Silopi Kaymakamı Cihat Koç: “Okuması gereken hutbede bile şehitlerimizi anamayan üyesini komik bir çizik görseli üzerinden savunan sendika başkanı mı olur? Hiç mi utanmanız arlanmanız yok? Değerli meslektaşım hukuki sınırlar içerisinde koyduğu tepkiyle gerekeni yapmıştır.Var olasın Burak Akeller kardeşim”

Gazeteciler ne dedi?

  • Alican Uludağ: “Olay, Cumhur İttifakı içerisindeki örtülü güç mücadelesinin yeni bir boyutunu gün yüzüne çıkardı”

Yargı muhabiri Alican Uludağ, 20 Ocak tarihinde X hesabından “Cumhur İttifakı içerisindeki örtülü güç mücadelesinin yeni işaretleri ve gelecekte yeni bir iktidar savaşı ihtimali” başlıklı bir paylaşımda bulundu.

Uludağ, “Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde Kaymakam Burak Akeller’in ‘Cuma hutbesinde şehitlerle ilgili bölümü okumadığı gerekçesiyle cami imamını darp ettiği iddiası’ üzerine başlayan tartışma, Cumhur İttifakı içerisindeki örtülü güç mücadelesinin yeni bir boyutunu gün yüzüne çıkardı” dedi.

  • Barış Terkoğlu: “Genç kaymakamlar rahatsız”

Gazeteci Barış Terkoğlu, 22 Ocak Pazartesi Cumhuriyet Gazetesi’nde “Genç kaymakamlar rahatsız” başlıklı bir yazı yazdı.

Terkoğlu, yazısında şunları söyledi:

“...AKP’li siyasetçiler ise MHP’nin devletteki kadrolarıyla kendilerini destekleyen memurlar arasındaki savaşı sessizlikle izledi. DEVA ve Gelecek partililer bile konuşurken onlar sustu. Tıpkı AYM ile Yargıtay arasındaki krizdeki gibi.

Bir tarafta İslamcı memurlar öte yanda Ülkücü mülkiye. Bir tarafta Memur-Sen öte yanda Kamu-Sen. Bir tarafta seçim öncesinde “bölgenin hassasiyetleri” diyen iktidarın İslamcıları, öte yanda “Ya devlet başa kuzgun ya leşe” diyen iktidar ortakları. Bir tarafta atamalarda ilk üyeliğine bakılan ve bu sayede büyüdükçe oteller bile açan kamu sendikası; öte yanda yargıyı, istihbaratı, Emniyeti ve mülkiyeyi kontrol eden Ülkücü kadrolar.

Kulp’taki olay, AYM-Yargıtay krizi gibi belirginleşen devlet içindeki fay hatlarının daha da görünmesini sağladı. Şimdilik seçim sonrasına ertelenmesi beklenen Kulp krizi, teşbihte hata olmaz, 17-25 Aralık öncesindeki karşı karşıya gelişleri hatırlatıyor. Herkes sanki biraz “son kavgaya” hazırlanıyor.

Kırılıp dökülene bakıp her şey yeryüzünde sanırsın. Oysa sarsıntı, yerin dibinde başlayan ayrılığın işaretidir sadece.



İsmail Saymaz: Kaymakam-imam kavgası

İsmail Saymaz, 22 Ocak tarihinde Sözcü Gazetesi’nde “Kaymakam- imam kavgası” başlıklı bir yazı yazdı. Saymaz, MHP’nin genç kaymakamlar üzerindeki elinin İçişleri Bakanlığı bünyesindeki milliyetçi ve ülkücü yoğunlaşmayı ortaya koyduğuna işaret ederek, “Kulp olayı, Cumhur İttifakı’ndaki kırılganlığı dışa vurdu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.