Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Türkiye ve dünyanın gündemini sizlere aktarıyoruz.
Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun memleketinde
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Tunceli ve Elazığ’a gidecek. Özel, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Kamer Genç için düzenlenecek anma törenine katılacak, partisinin il başkanlıklarını ziyaret edecek.
Ahmet Türk Mardin’den aday
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için DEM Parti’den aday adayı olan ve daha sonra adaylıktan çekilen Ahmet Türk’ün adaylığı açıklandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Ahmet Türk ve Devrim Demir’in aday olduğunu duyurdu.
DEM Parti‘nin aday belirlemek için gerçekleştirdiği ön seçimlere Mardin’de giren Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Ahmet Türk, ilk turda ikinci sıradaki adaya fark atmasına rağmen yüzde 50+1 oy alamadı. Seçim ikinci tura kalırken Türk, sürpriz bir karar ile adaylıktan çekildiğini açıkladı.
Ahmet Türk’e geri dönmesi için yapılan baskılar sonuç verdi. Türk’ten sonra en çok oyu alan aday Azad Yıldırım ise feragat etti.
Başak Demirtaş İstanbul’a talip
Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) aday olacağı iddialarına ilişkin konuştu.
Demirtaş, “İstanbul adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Milletin derdi zam”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi. CHP ile DEM Parti’nin ayrı birer parti olduğunu dile getiren Özel, “Bizim kavgamız yoksullukla, açlıkla, insanların düştüğü durumladır. Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz vardır. Milletin derdi DEM değil milletin derdi zam, zam, zam. Tutturmuş bir DEM, DEM, DEM” diye konuştu.
MHP 55 adayını daha açıkladı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 55 adayını daha açıkladı. Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ın yaptığı yazılı açıklamaya göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin onayıyla partinin Düzce Belediye Başkan adayı Yılmaz Eser oldu. MHP ayrıca Çanakkale, Düzce, Edirne, Giresun, Isparta, Kırklareli, Uşak ve Yalova’ya bağlı toplam 54 ilçede de adaylarını belirledi.
Büyükçekmece Belediyesi’nde 8 tutuklama
Büyükçekmece Belediyesi’ndeki rüşvet iddialarına ilişkin düzenlenen operasyonda, aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Abdurrehim Çakır’ın da olduğu yedi belediye personeli ile müteahhit Ali Gül tutuklandı. Serbest bırakılan 12 kişi hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı, emniyet ise 18 Ocak Perşembe günü belediyeye operasyon düzenlendi. Soruşturma kapsamında bir inşaat firması tarafından Nisan 2024’te oturumun başlaması planlanan yaklaşık değeri 8 milyar lira olan toplam 140 villanın inşasında temel atılmadığı, zorunlu olan fore kazıkların çakılmadığı, sismik kontrollerinin yapılmadığı, yapı denetimcilerin hiçbir kontrol yapmadan sahte rapor düzenlediği tespit edildi.
Hakan Fidan ABD’ye gidiyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 23 Ocak’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak üzere Ankara’dan New York’a hareket etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Fidan’ın Filistin konulu toplantıya katılacağı belirtildi. Bakan Fidan’ın New York ziyareti vesilesiyle ikili görüşmeler de yapması öngörülüyor.
Netanyahu’dan açıklama
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın esir takası önerisini kabul etmediklerini açıkladı. Netanyahu, yayımladığı görüntülü açıklamada, şu ana kadar 110 esiri geri getirdiklerini ve tamamını geri getirmeye kararlı olduklarını vurguladı, “Hamas’ın teslim olma şartlarını” reddettiğini söyledi.
Netanyahu, “Savaşı tüm cephe ve sektörde sürdürüyoruz. Hiçbir teröriste dokunulmazlık vermiyoruz. Ne Gazze’de ne Lübnan’da ne Suriye’de ne de başka bir yerde. Kim bize zarar vermeye çalışırsa ona zarar veririz” dedi.
ABD seçimlerinde bir aday adayı çekildi
ABD’de Florida Valisi Ron DeSantis, 2024’te yapılacak başkanlık seçimi aday adaylığından çekildiğini bildirdi. DeSantis, başkan adayı Donald Trump’a desteğini açıkladı. Cumhuriyetçi DeSantis, çekilme kararını sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoyla duyurdu. Cumhuriyetçilerin Trump’a bir şans daha vermek istediğinin açık olduğunu söyleyen DeSantis, “Trump’ın mevcut başkan Joe Biden’den üstün olduğu açık” dedi.
Galatarasay’ın şovu
Trendyol Süper Lig’in 21. haftasında Galatasaray, Trabzonspor deplasmanına konuk oldu. Galatasaray, lider Fenerbahçe’nin puan kaybettiği haftada farka koştu. Okan Buruk’un Galatasaray’ı, Trabzonspor’u 5-1 mağlup etmeyi başardı. Wilfried Zaha, 2 gol ve 1 asistle oynayarak maçın yıldızı olurken, Kerem Aktürkoğlu da kaydettiği 2 golle adeta yeniden doğdu.