Rawest araştırdı: İstanbul’da yaşayan Kürt seçmen Başak Demirtaş’ın aday olmasını istiyor

Rawest Araştırma Merkezi, İstanbul’da yaşayan Kürt seçmen ile yaptığı anketin verilerini paylaştı. Ankete göre Kürt seçmen Başak Demirtaş’ı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’na aday görmek istiyor.

31 Mart Yerel Seçimleri’ne kısa bir süre kala siyasi partilerin hangi adayı nereden çıkaracağı şekil alıyor. Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, 21 Ocak Pazar günü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve halkın istemesi durumunda İBB Başkanlığı için aday olabileceğini açıkladı.

Rawest Araştırma Merkezi ise Başak Demirtaş’ın açıklamalarından hemen önce, 9-12 Ocak tarihleri arasında, İstanbul’da yaşayan bin 2 Kürt seçmen ile görüşerek İBB Başkanlığı’nı sordu ve bu verileri paylaştı. Ankete katılanlara iki soru soruldu.

Katılımcılara ilk olarak “Sizce DEM Parti İBB için aday çıkarmalı mı?” sorusu yöneltildi.

Bu soruya katılımcıların yüzde 69,6’sı “Çıkarmalı”, yüzde 35,5’i “Çıkarmamalı”, yüzde 3,9’u ise “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

Katılımcılara, “Peki aday çıkarması durumunda DEM Parti’nin İBB Başkan adayı olarak kimi görmek istersiniz?” sorusu yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 34,3’ü “Başak Demirtaş” cevabını verdi. Başak Demirtaş’ı yüzde 26,5 ile “Sırrı Süreyya Önder”, yüzde 9,4 ile “Osman Baydemir” takip etti.

Başak Demirtaş’ın adaylık açıklaması

Başak Demirtaş Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a konuştu, adaylık iddialarını ilk kez değerlendirdi.

Aktan, Başak Demirtaş’ın, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dediğini aktardı.

Başak Demirtaş ayrıca, “Bu durumda birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için değil, İstanbul’da kazanmak için yarışa gireriz ve iddialı oluruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.