Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakan Işıkhan emekli zammını duyurdu | Zam oranı yüzde 49’a çıktı ancak kök maaşı düşük emeklinin artışı yine yüzde 33’te kaldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ- Kur emekli aylıklarına yapılacak maaş zammını yüzde 49,25’e çıkardıklarını açıkladı. En düşük emekli aylığıyla ilgili yeni düzenleme olmadığından, kök maaşı 6 bin 700 liranın altında kalan emeklinin maaş artışı yüzde 33’te kaldı. Işıkhan, maaş farklarının resmî gazetede yayımlandıktan sonra bir hafta içinde ödeneceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının, Ocak 2024 itibarıyla altı aylık artış oranının yüzde 49,25’e yükseltileceğini duyurdu ancak düşük kök maaşı olan emekliler için artışı yüzde 33,3 oranında kalacak.

Emekli maaş zamları eşitlendi

Emekli ve memur maaşlarının belirlenmesinde etkili olan altı aylık enflasyon yüzde 37,57 olarak açıklandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ile Esnaf ve sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur) emeklileri yüzde 37,57 oranında, memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 49,25 oranında zam alabilecekti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak Salı günü yapılan kabine toplantısının ardından emeklilerin maaş zammı farkını azaltacaklarını, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilave yüzde 5 artışla, yüzde 42,6 oranında zam yapacaklarını açıklamıştı. Bakan Işıkhan ise memur emeklileriyle SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki farkı kapattıklarını, artışın bütün emekliler için yüzde 49,25 oranında olacağını açıkladı.

6 bin 700 liradan düşük kök maaşa yüzde 33 oranında zam

Işıkhan, en düşük aylık ya da kök maaşlara ilişkin bir açıklama yapmadı. Hükümet en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya tamamlıyordu, ocak ayı itibariyle 10 bin liraya tamamlanacak. Bu durumda kök maaşı 6 bin 700 liranın altında olan emekliler, aylıklarının 10 bin liraya tamamlanmasıyla, yüzde 33,3 oranında zam almış olacak.

Bakan Işıkhan duyurdu: 6 aylık artış oranı yüzde 49,25

Işıkhan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 2024’ü Emekliler Yılı ilan etmiştik. Bu kapsamda emeklilerimize yönelik ekonomik, sosyal, kültürel çalışmaları ve müjdeleri bu yıl boyunca tek tek hayata geçireceğiz.

Bir güzel haberi de paylaşmak istiyorum; SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarının Ocak 2024 itibarıyla 6 aylık artış oranını %49,25’e yükseltiyoruz. Böylece bu yıl tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlıyoruz. Kıymetli emeklilerimize hayırlı olsun.”

Yasa teklifine eklenecek

Emekliye zam Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde. İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören yasa teklifi, 18 Ocak Perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin, 23 Ocak Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanması bekleniyordu ancak Genel Kurul çalışma hayatına ilişkin teklifi 24 Ocak Çarşamba günü görüşecek.

Emekliye yüzde 5’lik ek zam ve en düşük aylık düzenlemesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde teklife eklenmişti. Zam oranının yüzde 49,25’e yükseltilmesiyle ilgili düzenleöe için Genel Kurul’da önerge verilmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.