Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekşi Sözlük’e erişim engeli kalktı | İmamoğlu’nu destekleyen hesapların kapatıldığı iddia ediliyor

11 aydan beri kapalı olan Ekşi Sözlük’e erişim engeli kaldırıldı. Kararın ardından sitede İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen hesapların kapatıldığı iddiaları tartışma konusu oldu. Ekşi Sözlük’ün konuyla ilgili açıklamasında “Herhangi birini ‘desteklemek’, sözlük hesabının kapatılma sebebi değildir” dendi.

Ekşi Sözlük’ün 21 Şubat 2023’ten beri süren erişim engeli kaldırıldı. Siteye erişim engelinin kaldırılmasının ardından, Ekşi Sözlük’te İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen hesapların gerekçesiz şekilde kapatıldığı yönünde bir tartışma başladı.

Büyükşehir Çalışıyor isimli X hesabı konuyla ilgili “Ekşi Sözlük, Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen hesapları hiçbir gerekçe göstermeden kapattı” diye yazdı.

Daha sonra Ekşi Sözlük’ün konuyla ilgili açıklamasında söz konusu hesapların “çoklu hesabın kötüye kullanımı” sebebiyle kapatıldığı belirtildi: “Herhangi birini ‘desteklemek’ sözlük hesabının kapatılma sebebi değildir.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dijital İletişim Koordinatörü Ulaş Yılmaz ise Ekşi Sözlük’ün açıklamasını alıntılayarak şöyle dedi:

“Sadece başlık açan, belirttiğiniz şekilde bir usulsüz kullanımda bulunmayan ve de gerekçe göstermeden kapattığınız hesaplar var, aksini ispatlamak bizim için çok kolay.”

Ekşi Sözlük’ün CEO’su Başak Purut, Yılmaz’ın paylaşımını alıntıladı ve “Tam bir ‘şecaat arz ederken merd-i kıpti sirkatin söyler’ vakasına döndü bu” dedi.

İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun da Yılmaz’ın paylaşımını alıntıladı ve “Ekşi Sözlük’ün Ekrem İmamoğlu’na destek veren hesapları aniden kapatması ve birkaç gün sonra uzun zamandır devam eden erişim yasağının kaldırılması kuşku yaratmıştır. Sözlük açıklaması bilişim ve sosyal medya ekibimizce doğrulanmadı. Yasaklı günlerinde destek isteyenler bize ikna edici açıklama yapana kadar bu sansürü dile getireceğiz” diye yazdı.

Ne oldu?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), Ekşi Sözlük’e “kamu düzenini koruma” gerekçesiyle 21 Şubat 2023’te erişimi engelledi.

Ekşi Sözlük CEO’su Başak Parut 2 Mart’ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, erişim engelinin kaldırıldığını duyurdu ancak daha sonra karara itiraz edildi. İtirazı inceleyen 5. Sulh Ceza Hakimliği, 3 Mart’ta Ekşi Sözlük’e erişimi yeniden engelledi.

O tarihten bu yana kapalı olan Ekşi Sözlük’ün erişim engeli 11 ay sonra 22 Ocak’ta kaldırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.