Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika Uluslar Kupası’nda C ve D grupları tamamlandı: Kamerun son dakika golüyle turladı – Moritanya tarihi zaferiyle Cezayir’i turnuvanın dışına itti 

2024 Afrika Uluslar Kupası C ve D gruplarında üçüncü ve son maçlar geride kaldı. C grubunda Senegal, Gine’yi 2-0 ile geçerek grubu üçte üç ile ilk sırada tamamladı. Kamerun ise Gambiya’yı son dakika golüyle 3-2 mağlup etti ve grup ikinci olarak son 16 turuna yükselirken, Gine de en iyi üçüncüler kontenjanında son 16 turu bileti aldı. D grubunda ise Angola, Burkina Faso’yu 2-0 mağlup ederek grubu lider tamamlarken, Burkina Faso da ikinci sıradan son 16 turuna yükseldi. Moritanya ise AFCON tarihindeki ilk galibiyetini Cezayir’i 1-0 mağlup ederek aldı ve en iyi üçüncüler arasına girerek son 16 turuna yükseldi.

Senegal 2-0 Gine

2024 Afrika Uluslar Kupası C grubu üçüncü maçında son şampiyon Senegal ile Gine grup liderliği için karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın sessiz geçen ilk yarısının ardından, ikinci yarıda 61. dakikada Abdoulaye Seck ve 90. dakikada Iliman Ndiaye’nin golleriyle Senegal 2-0’lık skorla galip gelmeyi başardı. 

Senegal grupta 3/3 yaparak 9 puanla ilk sırayı alırken, 4 puanda kalan Gine de en iyi üçüncüler arasında yer alarak son 16 turuna yükseldi. 

Karşılaşmanın özetini buradan izleyebilirsiniz.

Gambiya 2-3 Kamerun

C grubunda oynanan diğer karşılaşmada ise Omar Colley ve Ali Sowe’lu Gambiya ile Rigobert Song’un çalıştırdığı Kamerun karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın golsüz geçen ilk yarısının ardından ikinci yarı adeta bir futbol festivaline sahne oldu. 56. dakikada Karl Toko Ekambi’nin golü ile Kamerun 1-0’lık üstünlük yakaladı. 72. dakikada ise Gambiya adına sahneye çıkan Ablie Jallow skoru 1-1’de eşitlerken, 85. dakikada ise Ebrima Colley’nin golüyle Gambiya son dakikalara 2-1 üstün girdi. Ancak pes etmeyen Kamerun, 87. dakikada James Gomez’in kendi kalesine attığı gol ve 90+1. dakikada Christopher Wooh’un golüyle 3-2’lik skorla yeniden öne geçti. 90+3. dakikada Gambiya’da Muhammed Sanneh’in elle attığı gol VAR’dan döndü ve Kamerun karşılaşmadan 3-2’lik skorla galip ayrıldı. 

Kamerun’da Yılport Samsunspor forması giyen Olivier Ntcham 90 dakika sahada kalırken, Mondihome Kayserispor forması giyen Olivier Kemen 80. dakikada oyuna dahil oldu. Gambiya’da ise MKE Ankaragücü forması giyen Ali Sowe ve Beşiktaş forması giyen Omar Colley ilk 11’de sahaya çıkarken, Sowe 73. dakikada, Colley de sakatlanarak 84. dakikada kenara geldi. 

Grupta puanını 4’e yükselten Kamerun, ikinci sırayı alarak son 16 turuna yükselirken, puansız son sırada yer alan Gambiya turnuvaya veda etti. Kamerun’un kazanmasıyla birlikte en iyi üçüncüler arasında yer alma şansı kalmayan Gana da turnuvaya veda etti.

Karşılaşmanın özetini buradan izleyebilirsiniz.

C grubunda oluşan puan durumu:

Moritanya 1-0 Cezayir

2024 Afrika Uluslar Kupası D grubu son maçında ise grubun favorilerinden Cezayir ile zayıf ekibi Moritanya karşı karşıya geldi. Karşılaşma boyunca Cezayir ataklarını başarılı şekilde savuşturmayı başaran, kontra ataklar ve duran toplarla da etkili olan Moritanya Mohamed Dellahi’nin 37. dakikada kaydettiği golle 1-0 galip geldi. AFCON tarihindeki ilk galibiyetini elde eden Moritanya, en iyi üçüncüler arasında yer almayı başardı ve son 16 turuna yükseldi. Cezayir ise büyük hayal kırıklığı yaratırken, 2 puanla son sırada kalıp turnuvaya veda etti.

Moritanya’da Mağusa Türk Gücü forması giyen Souleymane Doukara karşılaşmada süre almadı. 

Bir dönem ülkemizde Yeni Malatyaspor forması da giyen Aboubakar Kamara:

2019 şampiyonu Cezayir üst üste ikinci turnuvada da grupta son sırada kaldı:

Karşılaşmanın özetini buradan izleyebilirsiniz.

Angola 2-0 Burkina Faso

D grubunda ise grup liderliği mücadelesinde Angola ile Burkina Faso karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın ilk yarısında baskın oynayan taraf Burkina Faso olsa da, 36. dakikada Angola kazanılan duran topta Eyüpspor forması giyen Fredy’nin ortasında Mabululu’nun kafa golüyle 1-0 öne geçti. İkinci yarıda ise baskını daha da artıran Burkina Faso girdiği fırsatları değerlendiremedi ve 90+2. dakikada da Zini’nin kaydettiği golle Angola 2-0 galip gelmeyi başardı. Angola’da Tümosan Konyaspor forması giyen Bruno Paz ve Eyüpspor forması giyen Fredy ilk 11’de başlarken, iki isim de ikinci yarıda sakatlanarak kenara geldi. 

Angola grubu 7 puanla ilk sırada tamamlarken, Burkina Faso da 4 puanla ikinci sırada yer aldı ve iki ekip de son 16 turuna yükselmeyi başardı.

Karşılaşmanın özetini buradan izleyebilirsiniz.

Afrika Uluslar Kupası’nda grup aşaması bugün oynanacak 4 karşılaşma ile sona erecek:

20.00: Namibya-Mali
20.00: Güney Afrika-Tunus

23.00: Tanzanya-Demokratik Kongo Cumhuriyeti
23.00: Zambiya-Fas

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.