Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEDAŞ, tarımsal sulama yapan ve borçlarını ödemeyen çiftçilerin enerjisini kesecek

DEDAŞ, Diyarbakır başta olmak üzere tarımsal sulama yapan ve bugüne kadar elektrik borcunu ödemeyen çiftçilerin enerjilerinin kesileceğini belirtti. Devletin, tarımsal sulama çiftçilerine verdiği yüzde 35’lik enerji desteği 1 Ocak itibarıyla kesildi.

Diyarbakır dahil bölgedeki altı kente enerji dağıtımı yapan DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.) Genel Müdürü Yaşar Arvas, 10 yılın değerlendirilmesinin yapıldığı basın toplantısında dağıtım şirketleri arasında en büyük enerji dağıtan ikinci şirket olduklarını söyledi. İki milyon 300 bin abonelerinin olduğunu belirten Arvas, konuşmasına şöyle devam etti:

DEDAŞ olarak altı il, 59 ilçede toplam 6,4 milyon insanımızın enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Kayıp-kaçak oranını 10 yıl içinde yüzde 76’dan yüzde 42’nin altına indirdik. Bunu da daha çok vatandaşa dokunarak sağladık. Bunu yüzde 20’nin altına indirmek için daha çok yolumuz vardır. Kayıp-kaçak oranının yüksek olması enerji üretimine zarar veriyor. Bölgede kayıt dışı kullanılan enerji elektrik kesintilerine yol açıyor.

Arvas, 2013 yılında personel sayılarının 2 bin 800 olduğunu bugün ise bu sayıyı 7 bin 900’e çıkardıklarını ve çalışan personellerinin yüzde 95’inin bölge insanlarından oluştuğunu söyledi.

Bölgeyi kamu hizmetleri bakımından Türkiye standartlarının üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Arvas, “Bir milyon yüz bin abonemiz şehir merkezlerinde yaşıyor. Yatırımlarımızın temel amacı, tedarik sürekliliğini sağlamaktır. Ülke ekonomisine 10 yılda 165 milyar katkı sağladık. Bu süre içinde tahakkuk oranını da üç kat artırdık” dedi.

Genel Müdür Arvas, bölgede tarımsal sulama yapan çiftçilerin şu ana kadar tükettikleri enerjinin sadece yarısını ödediğini de ifade ederek, “Tarımsal sulama ile ilgili mücadeleyi en üst seviyeye çıkardık. Borçlarını ödemeyen çiftçilere enerji vermemeyi kararlaştırdık. Tarımsal sulama yapan çiftçilerimizin modern sulama tekniklerine geçmesi için çalışmalarımız da sürüyor. Borçlarını ödeyen çiftçilerimizin bu kesintilerden mağdur olmaması için onlara jeneratörler alacağız. Tarımsal sulama yapan çiftçilerimizin ana borçları 20 milyarı buldu. Bunun böyle devam etmesi halinde Diyarbakır’da çiftçilerin yüzde 50’sinin enerjisi kesilecektir” diye konuştu.

Toplantının soru-cevap bölümünde 1 Ocak itibarıyla devletin verdiği yüzde 35 enerji desteğinin kesilmesi ile tarımsal sulama yapan çiftçinin durumu soruldu. Arvas, “Tarımsal sulama yapan çiftçiler artık sıfır israf ile üretim yapması gerekecek. Özellikle borçlarını ödemeyen çiftçilerimizi maalesef zor bir yıl bekliyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.