Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Muammer Aksoy öldürülüşünün 34. yılında anıldı

Akademisyen, hukukçu ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, öldürülüşünün 34. yıldönümünde Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine değinerek “Fiilen yargı ve TBMM eliyle Türkiye Cumhuriyeti anayasasız bırakıldı. Artık bir anayasal hukuk devleti değiliz. Böyle bir ülkede fiilen Meclis de yoktur” dedi.

Prof. Dr. Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990’da, Ankara Bahçelievler’deki evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü. Akademisyen, hukukçu ve ADD Kurucu Başkanı Aksoy’un öldürülüşünün üzerinden 34 yıl geçti. Aksoy, Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya Ankara Baro Başkanı avukat Mustafa Köroğlu, Türk Hukuk Kurumu Başkanı avukat Nail Gürman, ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt katıldı.

ADD Genel Başkanı Hüseyin Bozkurt anma töreninde 30 Ocak Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın okuduğu Can Atalay’ın Hatay milletvekilliğinin düşürülmesi kararına sitem etti.

Bozkurt, yıllardır Aksoy’u anma törenlerine katıldığını ancak bu yıl ki törene utanç içinde geldiğini söyledi: “Fiilen yargı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi eliyle Türkiye Cumhuriyeti anayasasız bırakıldı. Artık bir anayasal hukuk devleti değiliz. Anayasanın hükümsüz kaldığı bir ülkede hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Böyle bir ülkede fiilen Meclis de yoktur. Meclis Türkiye’ye çağ atlatanların Meclis’i ve o Meclis’te dün Türkiye anayasasız bırakıldı.”

Gazeteci Uğur Mumcu, cenazede Muammer Aksoy’un fotoğrafını taşırken

Muammer Aksoy, 1961 Anayasası’nın hazırlanmasında payı olan bir isimdi. 1977’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi ve daha sonra Meclis’te komisyon sözcüsü olarak görev yaptı.

Kurucu Genel Başkanı olduğu ADD, Aksoy’u X hesabından hazırladığı bir videoyla anarak “Ne onu ne de bize çizdiği yolu unutmadık, unutmayacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Aksoy’u “Karanlık odaklar tarafından 34 yıl önce alçakça bir saldırıda katledilmesinin yıldönümünde özlemle ve saygıyla anıyorum” cümlelerini içeren bir paylaşımda bulundu.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) de “Hain bir saldırı sonucu kaybettiğimiz Aksoy’u saygıyla anıyor, onun izinde Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılıkla yolumuza devam edeceğiz” diyerek Aksoy’u X hesabından andı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.