Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Kurum, Kanal İstanbul sorusuna net cevap vermiyor: “İstanbul’un gündeminde olmayan bizim de gündemimizde olmayacak”

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, bir televizyon programında depremde hayatını kaybedenlerle ilgili verdiği rakamların çarpıtıldığını söyledi, “Son bir asırda ülkemizde yaşamış olduğumuz depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın 130 bine ulaştığını, en son asrın felaketinde de 50 bin canımızı kaybettiğimizi ifade ettik” dedi. Kanal İstanbul sorusuna net cevap vermeyen Kurum, “İstanbul’un gündeminde olmayan hiçbir iş bizim de gündemimizde olmayacak” diye konuştu.

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum seçim çalışmaları kapsamında şubat ayının ilk gününde Güngören’deydi. Karadenizli kadınlarla kahvaltı programında bir araya gelen Kurum, etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazeteci Murat Kurum’a, katıldığı bir televizyon programında depremlerde 130 bin kişinin hayatını kaybettiği yönündeki açıklamasını sordu.

Yayında söylediği rakamın çarpıtıldığını söyleyen Kurum, “Son bir asırda ülkemizde yaşamış olduğumuz depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın 130 bine ulaştığını, en son asrın felaketinde de 50 bin canımızı kaybettiğimizi ifade ettik” dedi.

Kurum, depremlerden siyasi rant elde etmeye çalışanları esefle kınadığını aktararak, “Bunun acısı daha dün gibi taze dememize rağmen maalesef depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımız üzerinden bir merkezden sanki bir açık bulmuşçasına siyasi rant elde etmeye çalışanları esefle kınıyorum. Bu yakışmıyor, biz milletimize doğruları söylemek zorundayız” diye konuştu.

“İstanbul’un gündeminde olmayan bizim de gündemimizde olmayacak

Kurum, İBB Başkanı seçilmesi halinde Kanal İstanbul Projesi’nin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya mevcut yönetimi eleştirerek cevap verdi:

“İstanbul’la ilgilenmeyenlerin, İstanbul’un sorunlarına çözüm bulmayanların, İstanbul’un ulaşım çilesini, deprem riskini ortadan kaldırmayanların ajanslar üzerinden kurduğu senaryolar ve biz bu senaryolara ortak olmayacağız.”

İstanbul’un sorunlarıyla ilgileneceklerini ve sadece İstanbul’a odaklanacaklarını söyleyen Kurum, “Kanal İstanbul Projesi İstanbul’a bir ihanettir” diyenlerin hep aynı senaryolar kurduğunu ve bu senaryoları da gündemi İstanbul olmayanların yazdığını söyledi:

“Siyasi senaryolar. İstanbullular ve biz bu senaryoların farkındayız. İstanbul’un gündeminde olmayan hiçbir iş bizim de gündemimizde olmayacak.”

Programda ne oldu?

Kurum, Candaş Tolga Işık’ın sunduğu Az Önce Konuştum programında 31 Ocak Çarşamba akşamı canlı yayındaydı. Acil olarak İstanbul’un depreme dayanıklı konutlarla yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, “Her türlü enerjiyi gayreti vereceğiz ve dönüştüreceğiz. Depremlerde 130 bin canımız gitmiş. 11 ilde deprem oldu, bakın İstanbul’da deprem olursa, İstanbul’a bir şey olursa ülke gider. Terörle mücadele kadar önemli diye o yüzden söylüyoruz” dedi.

Kurum’un bu ifadelerinin ardından sosyal medyada “depremde 50 bin değil 130 bin canımız gitmiş, itiraf etti” paylaşımları yapıldı.

Bu paylaşımların ardından programın sunucusu Işık, X’ten paylaştığı yazıda şöyle dedi:

“‘Murat Kurum’a depremlerde 130 bin kişi öldü’ cümlesini tekrar sordum. Bu sayının 6 Şubat depremiyle alakalı değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinde depremden ölenlerin yaklaşık olarak toplam sayısı olarak ifade ettiğini söyledi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.