Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orban “tamam” dedi, AB Ukrayna’ya 50 milyar euro’luk ek yardım paketini onayladı

Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’ya göndereceği 50 milyar euroluk ek yardım paketi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın da evet demesiyle onaylandı.

Avrupa Birliği (AB), bugün (1 Şubat) Ukrayna’ya gönderilecek 50 milyar euroluk ek yardım paketini onayladı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, resmi X hesabından yaptığı açıklamada “Birliği sağladık. AB’nin 27 lideri de bütçeden 50 milyar euro ek yardım paketini Ukrayna’ya gönderme konusunda anlaştı” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefiki Macaristan Başbakanı Viktor Orban, aralıkta bu kararı veto etmişti. Orban son dönemlerde AB’nin Ukrayna gündeminde yanlış istikamette olduğunu ve Kiev hükümetinin başarılı olamayacağını dile getiriyordu. Orban daha önce de AB’yi Ukrayna’ya dair olan politikalarını gözden geçirmeye çağırdığını belirtmişti.

AB liderleriyle Macaristan hükümeti arasındaki görüşmeler sonucunda Orban da ek yardım paketi gönderilmesine evet oyu verdi.

AB liderlerinden kutlama mesajları geliyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, X hesabında yaptığı paylaşımda, “Avrupa için iyi bir gün” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da Ukrayna’ya gönerilmesi onaylanan ek yardım paketini mutlulukla karşıladı. “Bu iyi bir haber” diyen Metsola, “Ukrayna bizim önceliğimizdir. Bu anlaşma bize meşruiyet ve öngörülebilirlik kazandırıyor” dedi.

Ukrayna Başkanı Viladimir Zelenski, yardım paketi için “AB liderlerine müteşekkir olduğunu” belirterek bu yardım paketinin Ukrayna’nın ekonomik ve finansal dengesini korumada yardımcı olacağını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise AB’nin ek yardım paketini onaylamasını “tarihi bir adım” olarak nitelendirdi.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.