Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin, 12 Şubat’ta Türkiye’ye geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere 12 Şubat’ta Türkiye’ye geliyor. Bu ziyaret, Putin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat 2022’den itibaren ilk kez bir NATO ülkesini ziyareti olacak.

Reuters’a konuşan Türk yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 12 Şubat’ta Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Putin, pek fazla yurtdışına çıkmıyor. Çünkü Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Putin için yakalama kararı çıkardı. Yakalama kararının nedeni, Ukraynalı çocukların hukuksuz ve yasadışı bir şekilde sınır dışı edilmesi.

Rusya, UCM’ye taraf olan ülkelerden biri değil. Bu yüzden UCM’yi tanımıyor. Kremlin’den daha önce yapılan açıklamalarda, UCM’nin yargı yetkisinin tanınmadığı ve bu yüzden hiçbir yükümlülüğü olmadığı kaydedildi. Türkiye de Roma Sözleşmesi’ne taraf olmadığı için Putin, tutuklanma korkusu olmadan Türkiye’ye gelebilir.

Karadeniz’de hem Ukrayna hem de Rusya ile deniz sınırı olan Türkiye, Ukrayna’nın işgalinden bu yana her iki ülkeyle de iyi ilişkilerini sürdürmeye çalıştı, “denge politikası” yürüttü. Kiev’e askeri destek sağlayan ve toprak bütünlüğünü desteklediğini dile getiren Türkiye, Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara da karşı çıkıyor.

Tahıl Koridoru Anlaşması yeniden imzalanır mı?

Görüşmenin bir diğer gündem maddesi de Tahıl Koridoru Anlaşması olacak. Rusya, Temmuz 2023’te tahıl anlaşmasından çekildiğini duyurmuştu. Ankara, tahıl anlaşmasına dönmek için Rusya’yı ikna etmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmaya alternatiflerin kalıcı bir çözüm sağlamayacağını söylemişti.

Taraflardan da konuya ilişkin farklı açıklamalar geliyor. Ukrayna görüşmelerin sürdüğünü söylerken, Rusya ise anlaşmanın yeniden yürürlüğe girmesiyle ilgilenmediklerinin altını çiziyor.

Türkiye ve Ukrayna, inşaat firmalarının Rusya ile savaştan zarar gören Ukrayna altyapısının yeniden inşasında yer almasına izin veren bir anlaşma imzalamıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.