Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Küçük, uzun burunlu köpekler diğer köpeklere oranla daha uzun yaşıyor

Bir grup bilim insanının Scientific Reports’da yayımlanan araştırmalarına göre küçük, uzun burunlu köpekler diğer köpeklere göre daha uzun yaşıyor. Türleri, cinsleri, cinsiyetleri ve yüz şekilleri kıyaslanan köpekler arasında en uzun yaşayan köpekler ise dişi, küçük ve uzun burunlu köpekler.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre küçük ve uzun burunlu köpeklerin yaşam süresi diğer köpeklere göre daha uzun. Araştırmacılar, dişi köpeklerin erkek köpeklere göre daha uzun yaşadığını belirtiyor. Yaşam süresinin en uzun olduğu köpek grubu ise dişi, küçük ve uzun burunlu köpekler.

Toplam 584 bin 734 cins ve melez köpeklerin cinsleri, yüz hatları, cinsiyetleri ve boyları karşılaştırılarak yapılan araştırmada saf ve düz yüzlü köpeklerin erken ölüm risklerinin orta burunlu köpeklere kıyasla yüzde 40 daha fazla olduğu belirtiliyor. Ayrıca, tüm cins ve melez köpekleri cinsiyetlerine göre kıyaslayan araştırmada dişi köpeklerin yaşam süresinin erkek köpeklere oranla daha uzun olduğu vurgulanıyor.

Araştırmanın bir başka bulgusu ise iri köpeklerin yaşam süresinin küçük köpeklerin yaşam süresine oranla daha kısa olduğu.

Araştırmacılar aynı zamanda melez köpeklerin genetik anlamda daha çeşitli olmaları sebebiyle daha sağlıklı olduğuna dair kanının yanlış olduğunu belirtiyor. Araştırmanın bulgularına göre cins köpekler, melez köpeklere göre daha uzun yaşıyor.

Çalışmanın yürütücülerinden Kristen McMillan, yaşam sürelerindeki farklılıkların daha karmaşık biyolojik faktörlerden kaynaklanabileceğini belirterek köpeklerin yaşadıkları ortamların da yaşam sürelerini etkileyebileceğini vurguluyor. McMillan, bu farklılıkların da bir sonraki çalışmalarda dikkate alınmasıyla daha net bulgular elde edilebileceğini belirtiyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.