Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin kaleleri Çankaya ve Kadıköy’de adaylar ne zaman açıklanacak? 

CHP’nin Parti Meclisi 2 Şubat’ta toplanıyor. Toplantıda Gaziantep büyükşehir adayının belirlenmesi bekleniyor. CHP’nin kalesi olarak nitelenen Ankara Çankaya ile İstanbul Kadıköy, Bakırköy gibi ilçelerde değerlendirmeler sürerken, bu ilçelerle birlikte DEM Parti ile olası işbirliğine konu olabilecek ilçeler ve ön seçim yapılacak yerlerde adayların önümüzdeki hafta belirleneceği kaydedildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 31 Mart Yerel Seçimleri’nde göstereceği adaylar için Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi’ni (PM) yedinci kez topluyor. Saati 15.00 olarak duyurulan MYK toplantısı bir saat gecikmeyle başladı. MYK’nın önerdiği isimler PM’de oylanarak adaylıkları netleşecek.

CHP şimdiye kadar 860’ın üzerinde adayını açıkladı. Bugün (2 Şubat) yapılan toplantılarda da değerlendirmelerin veya tartışmaların sürdüğü bölgeler dışındaki bütün adayların açıklanması bekleniyor. 

Gaziantep adaylarının duyurulması bekleniyor

CHP’de şimdiye kadar açıklanmayan sekiz büyükşehirden Gaziantep adayının bugün ele alınması bekleniyor. İstanbul’un henüz adayları açıklanmayan 11 ilçesinden bazılarının ve Muğla, Hatay ve Antalya ilçelerinin de bugün netleşebileceği belirtiliyor. 

Çankaya haftaya bırakılacak

CHP’nin kalesi olarak görülen Ankara Çankaya’da bekleyiş sürüyor. PM’den bir gün öncesine kadar Çankaya’nın 2 Şubat’ta açıklanacağı bekleniyordu ancak bir sonraki haftaya bırakılabileceği öğrenildi.

Çankaya’da mevcut aday adaylarının dışında CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ve Özgür Özel’in avukatı Hüseyin Can Güner isimleri öne çıkıyor. 

İzmir’de tepki gösterilen adaylar gündemde

29 Ocak Pazartesi günü CHP’nin İzmir büyükşehir ve ilçe adayları belirlendi. Büyükşehirde Cemil Tugay’ın adaylığının yanı sıra bazı ilçelerde de adaylara itiraz sesleri yükseldi. Çiğli ilçesinde Uygar Yıldırım ve Karaburun ilçesinde Nurşen Balcı “İthal aday istemiyoruz” denerek protesto da edildi.

MYK’nın bu itirazları gündemine alacağı ve Çiğli, Karaburun adaylarının yeniden değerlendirilebileceği öne sürüldü ancak bazı yetkililer, kamuoyu baskısı sebebiyle hiçbir yerin adayının değişmeyeceğini söylerken, bazı yetkililer yeniden ele alınacağını dile getirdi.

İstanbul’da DEM denklemi

İstanbul’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) tutumu da CHP için önemli. DEM Parti’nin 3 Şubat Cumartesi günü Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, “En güçlü aday adayımız” açıklaması yaptıkları Başak Demirtaş’ın İstanbul’da olası adaylığına ilişkin kararın ve Esenyurt, Adalar gibi ilçelerde CHP ile ortaklaşılmasına yönelik tartışmaların netleşmesi bekleniyor. CHP ve DEM Parti’nin işbirliğine gidebileceği Mersin’in Toroslar ve Akdeniz ilçeleriyle, Adana Seyhan ilçesinin de bir sonraki PM’de ele alınması bekleniyor. 

İstanbul’un Adalar, Avcılar, Bakırköy, Kadıköy, Beykoz, Çekmeköy, Esenyurt, Kağıthane, Sarıyer, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçelerinde henüz adaylar açıklanmadı. CHP’nin güçlü olduğu Kadıköy, Bakırköy gibi bazı ilçelere dair değerlendirmelerin de biraz daha sürebileceği kaydedildi.

İYİ Parti’den istifa eden Mesut Özarslan Keçiören’e

CHP MYK’nın Keçiören’de Mesut Özarslan‘ın adaylığını onayladığı iddia edildi

Mesut Özarslan, İYİ Parti’nin CHP ile işbirliğinin reddetmesinin ardından istifa etmişti. Mansur Yavaş‘ın Özarslan’ın aday gösterilmesinde ısrarcı olduğu öne sürülmüş ve adı Etimesgut ve Mamak ilçeleri için de geçmişti. 26 Ocak’ta Özarslan, Yavaş’ın başdanışmanı olarak atanmıştı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bilgisi olmadan Ankara ve İstanbul için pazarlık yapıldığını söylemiş “Mesela Ankara’yı paylaşmışlar, ilçe hesabı yapmışlar. Hiçbirinden haberim yok. Bu bir siyasi partinin iç işlerine karışmak demektir. Bunu bir savaş ilanı olarak kabul ediyorum, varım” demişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde “arka kapı diplomasisi” yürütenlere yönelik suçlamasının ardından iddiaları reddeden Özarslan, istifasını “Medya üzerinden şahsım hakkında imâ edilen kumpaslara ilişkin olayların bu noktaya nasıl evrildiğini halâ anlamış değilim” diyerek açıklamıştı.

Nazilli adayı geri çekildi

CHP’nin Aydın Nazilli’de Gamze Yolcu Metin aday gösterilmişti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yolcu Metin, “Bu görevi karşılaşacağımı tahmin ettiğim tüm zorluklara rağmen kabul etmiştim ancak sürece devam etmenin hem tarafıma hem de partime daha fazla zarar vereceği düşüncesiyle” diyerek adaylıktan çekildiğini duyurdu. Nazilli adayının, yeniden aday gösterilen mevcut Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun baskıları nedeniyle çekildi iddia edildi.

Haftasonu önseçimler yapılacak

CHP, il ve ilçe örgütlerinin de taleplerini dikkate alarak yedi bölgede ön seçim kararı aldı. Edirne ilgiyle birlikte, Balıkesir Edremit ve Manyas, Çorum Oğuzlar, Sivas Ulaş, Tekirdağ Ergene ve Sarayilçelerinde 4 Şubat Pazar günü ön seçim yapılacak. 

Ön seçimin yapılacağı yerler, kurulacak olası işbirliğinde DEM Parti’ye bırakılacak ilçeler ve üzerinde mutabakata varılamayan diğer seçim bölgeleri için PM bir sonraki hafta yeniden toplanacak.

Seçim beyannamesi ve aday tanıtım toplantısı Ankara’da

Bütün aday açıklamalarının önümüzdeki hafta yapılacak PM ile tamamlanması ve ardından aday tanıtım toplantısı yapılması planlanıyor. Tüm adayların tanıtılacağı ve CHP’nin yerel seçim beyannamesinin açıklanacağı toplantı 11 veya 12 Şubat’ta Ankara’da yapılacak. 

Can Atalay için miting

CHP’nin gündeminde aday belirleme sürecinin dışında, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi nedeniyle 10 veya 11 Şubat’ta yapılması planlanan miting de var. “Sahip çıkıyoruz” mitingi 14 Ocak’ta yapılacaktı ancak Pençe-Kilit harekatında şehit olan askerler nedeniyle iptal edilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.