Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kilise saldırısında ayrıntılar: Şüphelilerden biri IŞİD’in canlı bomba gönüllüsünün eski eşi

İstanbul-Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne yönelik silahlı saldırının şüphelileri hakkında savcılıkça düzenlenen tutuklama talebinde yeni ayrıntılar belli oluyor. Buna göre şüphelilerden birinin IŞİD’in Türkiye’de bulunan sorumlularından, bir diğer şüphelinin ise IŞİD’in canlı bomba gönüllüsünün eski eşi olduğu ortaya çıktı. Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda cihat kitabı ele geçirildi. 

İstanbul-Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 21 Ocak saat 11.40 sıralarında pazar ayininde maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, zanlıların IŞİD’li olduklarının değerlendirildiğini söyledi.

Savcılık, soruşturmaya konu terör eyleminin vahim nitelikte olması, şüphelilerin dijitallerine ilişkin ayrıntılı araştırmanın sürmesi, delil toplama işlemlerinin devam etmesi, atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak, 13 kişi hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan, 21 kişi hakkında ise “tasarlayarak öldürme” suçlarından tutuklama kararı verilmesini talep etti.

Adliyeye sevk edilen şüpheliler hakkında savcılıkça düzenlenen tutuklama talebinde yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Saldırıyı düzenlemekle suçlanan Hamza Amirjon Kholikov ve David Tanduev’in olay günü İstanbul-Başakşehir’den otomobille kiliseye geldikleri, aracı Kholokov’un kullandığı anlatıldı. 

Polonya plakalı otomobili kiliseye yakın bir bölgeye bıraktıktan sonra tanınmamak için siyah giyimli ve yüzleri maskeli şekilde, yanlarında bulunan tabancalarla kilise kapısına geldikleri, bu sırada Tuncer Cihan’ın kiliseden içeriye girdiği biliniyor. Kiliseye önde giren şüpheli David Tanduev’in 7+1 kurşun alabilen 7.65 mm çaplı tabancanın kabzası ile önce ayine katılanların en arka sıralarında bulunan Tuncer Cihan’ın kafasına vurduğu, sonra kilisede bulunanlara hedef gözetmeksizin ateş etmeye başladığı, tabancanın ara ara tutukluluk yaptığı aktarıldı. Ardından şüpheli David Tanduev’in Tuncer Cihan’ın kafasına ateş ederek olay yerinde öldürdüğü, şüphelinin kilisede bulunanlara yönelik ateş etmeye devam etmek istediği ancak tabancının ara ara tutukluluk yaptığı belirtildi.

Amırjon Kholıoov’la bağlantılı olduğu değerlendirilen Lusup Tsuroev, Movlat Tsuroeev ve Andrei Guzun’un Başakşehir’deki bir adreste yakalandığı aktarıldı.

Andrei Guzun (Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod isimli Adam Khamirzaev) hakkında IŞİD’in Türkiye’de bulunan sorumlularından biri olduğu ve Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği şeklinde bilgiler bulunduğu aktarıldı.

Edelkhan Inazhaev hakkında, 28 Haziran 2016’da Atatürk Havalimanı’nda yapılan eylemle iltisaklı olduğu, ayrıca yasadışı olarak Suriye’ye geçme arayışında olan IŞİD mensubu Çeçen asıllı İlyas kod isimli kişi olduğu yönünde bilgiler olduğu belirtildi.

Zharaıdat Esmurzıeva’nın ise IŞİD’e katılarak canlı bomba eylemi yapmak üzere gönüllü olduğu yönünde bilgiler bulunan Abu Kasas Al Taciki kod adlı Behruz Bobokalonov isimli şüphelinin eski eşi olduğunun tespit edildiği de vurgulandı. 

Andrei Guzun’un yakalandığı adreste bulunan dijital materyallerin yapılan ön incelemesinde, “Cihat Fıkhına İlişkin Önsöz ile İlgili Sorular” isimli kitabın dijital halinin bulunduğu ve kitabın içeriğinde ise Kuran-ı Kerim’de ve hadislerde geçen ve kendilerine göre sözde mücahit olarak addettikleri kişilerin cihat hakkındaki sözleri ve görüşlerinin yer aldığı belirtildi.

Aynı adreste 12 sayfadan oluşan “Emirlere Talimatlar” isimli kitabın dijital halinin bulunduğu ve kitabın içeriğinde cihada giden-gidecek kişilerin savaş esnası-öncesi-sonrası birbirlerine nasıl davranmaları gerektiğinin, birbirlerine karşı sorumluluklarının neler olduğunun anlatıldığı aktarıldı.

Santa Maria Kilisesi yeniden ibadete açıldı

Santa Maria Kilisesi kefaret ayiniyle birlikte 1 Şubat Perşembe günü yeniden ibadete açıldı. Ayini, Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Monsenyör Marek Solczynski ile İstanbul Latin Katolik Cemaati Episkoposu Monsenyör Massimiliano Palinuro birlikte yönetti. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çelenk gönderdiği ayine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat da katıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.