Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın en çok kömür yakan ülkesi olma yolunda

Yükselen enflasyon ve zayıflayan döviz, Türkiye’deki enerji üreticilerini kömür kullanmaya itiyor. Enerji üreticileri kömüre oranla daha pahalı olan doğal gaz ithalatını terk ederken Rusya’dan gelen ucuz kömürleri tercih ediyor. Türkiye, 2023’te izlediği bu seyri devam ettirirse 2024’te Almanya’yı da geçerek Avrupa’nın en çok kömür yakan ülkesi olacak.

Türkiye, 2024’te Almanya’yı da geçerek Avrupa’nın en çok kömür yakan ülkesi olma yolunda. Türkiye’deki yüksek enflasyon, enerji üreticilerinin doğal gaz yerine kömür kullanmalarına sebep oluyor.

Ember Climate’ın son verilerine göre Türkiye, 2023’te kömür kullanarak 117.6 terawatt saat elektrik üretti. Bu elektrik üretiminden yaklaşık 118 milyon ton karbon dioksit ve küresel ısınmaya sebep olan çeşitli gazlar salındı.

Avrupa’nın en çok kömür yakan ülkelerinden Almanya ve Polonya ile karşılaştırıldığında Türkiye, 2024 ‘te Avrupa’nın en çok kömür yakan ülkesi olma yolunda ilerliyor. 2023’te Polonya’nın kömür yakma oranını geçen Türkiye, Almanya ile baş başa gidiyor.

Hem Almanya’nın hem de Polonya’nın 2023’te kömür yakma oranında azalma görülüyor. Bunun sebebi Almanya ve Polonya’nın enerji üretimi için yenilenebilir enerjiye geçmeye çalışmaları. Türkiye’de ise 2023’te kömür yakma oranında ciddi bir artış görülmekte. Bunun sebebi ise yüksek enflasyon nedeniyle enerji üreticilerinin doğal gaz gibi pahalı kaynakları bırakarak kömüre geçmeleri.

Türkiye’de enerji üretimi ve ticareti nereye gidiyor?

Türkiye’de enerji üretimi için yakıt ithalatına dayanan üreticiler, artan faiz oranları ve Türk lirasının değer kaybetmesi sebebiyle doğal gaz satın almayı bırakıyor. Özellikle yüksek maliyetlerle alınan sıvılaştırılmış doğal gaz kullanımı, enerji üreticilerinin artık tercih etmediği kaynaklar arasında. Kpler’in verilerine göre Türkiye’nin 2023’teki sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı 2022’ye göre yüzde 8.2 oranında düştü.

Türkiye’nin enerji üretiminde dayandığı kaynaklar arasında bulunan doğal gaz, enerji üreticileri tarafından tercih edilmezken kömür kullanımı ise gözle görülebilir bir artış sergiliyor.

Yine Kpler verilerine göre 2023’te Türkiye’nin toplam kömür ithalatı aynı oranlarda kalarak 39.3 milyon metrik ton civarlarında seyrediyor. Ancak Rusya’dan ithal edilen termal kömür oranı 2022’ye oranla yüzde 25 artarak 22.8 milyon tona çıktı. Türkiye’nin Rusya’dan kömür ithalatı gün geçtikçe artarken Kolombiya, Güney Afrika ve Amerika’dan ithal edilen kömür oranı ise azalıyor.

Uzmanlara göre enerji üreticileri yükselen fiyatlardan dolayı sıkıntı çekerken Rusya’dan ithal edilen ucuz termal kömürlere yönelmeyi tercih ediyor. Türkiye, 2024’te de Rusya’dan ithal edilen ucuz kömürlere ihtiyaç duyacak gibi gözüküyor. Eğer Almanya gibi ülkeler kömür yakımını azaltma hedeflerini sürdürürse ve Türkiye 2023’teki seyrini devam ettirirse 2024’te Avrupa’nın en çok kömür yakan ülkesi olacak.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.