Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaralı, yalnız, aç: Savaşın yetim bıraktığı Gazzeli çocukların hikâyesi

İsrail’in Gazze’deki operasyonları aileleri birbirinden ayırdı, çocukların hayatında değiştirilmez izler bıraktı. Bir yandan ailesini hiç göremeyecek çocuklar, bir yandan ebeveynlerini hiç tanıyamayacak bebekler… Gazze’deki savaştan hayatı etkilenen çocukların hikâyesini sizler için derledik.

İsrail’in Gazze’deki operasyonları devam ederken 24 binden fazla çocuk ailelerini savaşta kaybediyor. İsrail’in sivilleri hedef almadığını söylemesine rağmen Filistinli yetkililer, 18 yaşından küçük yaklaşık 11 bin 500 çocuğun savaş esnasında hayatını kaybettiğini belirtiyor. Yetkililere göre savaşta ağır yaralanan ve ailesini kaybeden çocukların oranı ise daha fazla.

Gazze’de savaş devam ederken bebeklerin doğumuna şahit oluyoruz. Merkez Gazze’deki El Aksa Hastanesi’nden bir hemşire, daha bir aylık bebeği işaret ederek “Bu yeni doğan bebeğe Hanna Abu Amsha’nın kızı diyoruz” dedi. Hanna Abu Amsha, yeni doğan kızına isim verecek kadar yaşayamadı. Hanna, İsrail’in Gazze’de düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti.

Hemşire konuşmaya devam etti:

“Bu bebeğin ailesiyle hiçbir irtibatımız yok. Ailesinden hiç kimse bize ulaşmadı. Babasına ne olduğunu da bilmiyoruz.”

“Tüm ailemin öldürüldüğünü söylediklerinde dünyam başıma yıkıldı”

Henüz 10 yaşındaki İ. E. M., evlerine düşen bir füzeyle yaralandı. Bir yandan ağır yaralarıyla baş etmek zorunda kalan İ. E. M., öbür yandan saldırıda kaybettiği annesi, kız kardeşi ve dedesine üzülüyor. Babasının elini sıkıca kavrayarak konuşan İ. E. M., şunları söylüyor:

“Bana, ailemi hastanenin yukarısında tuttuklarını söylediler. Ancak babamın telefonundaki resimleri görünce gerçeği anladım. Bu gerçek, canımı o kadar yaktı ki ağlamadan duramadım.”

Mülteci kampında kalan A. H. de başına gelenleri şöyle aktarıyor:

“Bir füze annemin kucağına düştü ve onu parçalara ayırdı. Günlerce onun parçalara ayrılmış bedenini enkazın altından çıkarmaya çalıştık. Yetkililer bana erkek kardeşimin, tüm ailemin öldürüldüğünü söylediğinde dünya başıma yıkıldı. Annem ve babam hayattayken uyuyabiliyordum ama artık uyuyamıyorum.”

“Artık her şey üzücü”

K. H.’nin babası ekmek yapmak için un getirirken öldürüldü. K. H., babasının ölü bedenini “Gözleri yoktu, parmakları ise kesilmişti” diye anlatıyor ve savaşın bitmesini umduğunu söylüyor:

“Hepimizin tek istediği bu savaşın son bulması. Her şey çok üzücü.”

Savaş, çocukların hayatında geri dönülmez izler bırakırken birçoğu sevdiklerini kaybediyor. Birçok çocuk da üstesinden gelemeyeceği travmalar yaşamak zorunda kalıyor.

UNICEF, Gazze’deki her çocuğun mental destek alması gerektiğini belirtiyor ve bu çağrıyı yükseltiyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.