Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve İngiltere, Yemen’de Husilere saldırı düzenledi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak birkaç aydır Kızıldeniz’deki ticari gemileri drone ve roketlerle hedef alan Husileri bir kez daha vurdu. Yemen’deki önceki saldırılara oranla daha kapsamlı olduğu belirtilen bu saldırıda toplam 36 Husi hedefine saldırı düzenlendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere, Yemen’de dün (3 Şubat) gece gerçekleştirdiği ortak operasyonda 36 Husi hedefine saldırı düzenledi. Saldırıda silah depolama tesisleri, füze sistemleri ve Husilerin saldırılarında kullandığı çeşitli araçların depolandığı yerler hedef alındı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Husiler uluslararası ticareti engelleyen saldırılarına devam ederse sonuçlarına da katlanacaklar. Bu ortak operasyon, onlar için bir mesaj” dedi. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shappards ise, “Husilerin birçok depolama alanlarına zaten başarılı operasyonlar düzenlemiştik. Bu son saldırılarımızın Husilerin yeteneklerini daha da zayıflattığına eminim” dedi.

Ayrıca ABD, son saldırıya Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda’nın da destek verdiğinin altını çizdi.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sarea ise ABD’nin saldırılarına karşılık vereceklerini belirtti.

Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak birkaç aydır Kızıldeniz’deki ticari gemileri drone ve roketlerle hedef alıyordu. ABD ve İngiltere, birkaç haftadır Husi hedeflerine saldırılar düzenliyordu.

Husiler neden Kızıldeniz’deki gemilere saldırıyor?

Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere saldırması, 7 Ekim’de İsrail-Hamas savaşının ardından başladı. Husiler, Hamas’ı desteklediklerini açıkladılar ve İsrail’e giden her gemiyi hedef alacaklarını söylediler.

Husiler, kasım ayından bu yana insansız hava araçları ve balistik füzelerle birçok ticari gemiye saldırdılar. Saldırılar kasım ve aralık ayında yüzde 500 arttı.

ABD ve İngiltere, Kızıldeniz’deki saldırıların akabinde 11 Ocak’ta Yemen’deki Husi hedeflerine saldırılar düzenledi.

Kaynak: Reuters, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.