Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grammy Ödülleri 2024: İzlemeden önce bilmeniz gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Los Angeles’ta bugün (4 Şubat) gerçekleşecek Grammy Ödülleri 2024 töreni, birçok kişi tarafından heyecanla bekleniyor. Adaylar arasında tanınan genç isimlerin yanında performanslarıyla sahnede olacak yeni isimler de bulunuyor. Grammy 2024’ü takip etmeden önce bilmeniz gerekenleri Medyascope sizler için derledi.

Grammy Ödülleri’ne saatler kala herkes Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Los Angeles’ta bugün (4 Şubat) gerçekleşecek töreni bekliyor. Çeşitli kategorilerde yarışacak adaylar sıkça konuşuldu, konuşulmaya devam ediyor. “Barbie” filminin müzikleri, R&B sanatçısı SZA ve Taylor Swift’in yanı sıra Ice Spice’tan Gracie Abrams ile Victoria Monét’e kadar heyecan uyandıran birçok isim adaylar arasında yer alıyor.

Dua Lipa, Billie Eilish, Joni Mitchell and U2 gibi isimler de sahnede performanslarıyla törenin yıldızları arasında yer alacak. Komedyen Trevor Noah da törenin sunucusu olacak.

Taylor Swift ise “yılın şarkısı” ile “yılın albümü” başta olmak üzere altı dalda aday gösterilerek Barbra Streisand ile birlikte tüm zamanların en çok aday gösterilen kadın sanatçısı oldu.

Bu seneki Grammy Ödülleri 2024 törenini izlemeden önce neleri bilmeliyim, nelere dikkat etmeliyim diyorsanız, Medyascope Grammy 2024 Ödülleri hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledi.

  • Grammy 2024 Ödülleri’ni nereden izleyebilirim?

Eğer Grammy 2024 Ödülleri’nin tamamını izlemek istiyorsanız kendinize bir kahve demleyin.

Grammy Ödülleri, ABD The Recording Academy tarafından sahneye konuluyor ve bu seneki sunucusu ise komedyen Trevor Noah. Bugün Türkiye saati ile 23.30’da Grammy 2024’ün prömiyer töreni başlayacak.

Grammy 2024’ü Recording Academy YouTube kanalından veya live.grammy.com‘dan izleyebilirsiniz.

Eğer yarın işim var, geç saatlere kadar kalamam diyorsanız merak etmeyin. Grammy Ödülleri’nde birçok konuşma ve performans YouTube’a yükleniyor. Daha sonra da izleyebilirsiniz!

  • Taylor Swift, dördüncü kez “yılın albümü” ödülünü kazanabilecek mi?

Eğer Swift, bu sene de “yılın albümü” ödülünü kazanırsa dördüncü kez bu ödülü kazanmış olacak. Ancak Grammy, bu sene Swift’in pop yapımlarından çok folk gibi türlere daha yakın gözükmekte.

Taylor Swift, daha önceki Grammy’lerde “yılın albümü” ödülünü üç kez kazandı. Daha önceleri “yılın albümü” ödülünü üç kez kazanan sanatçılar arasında Paul Simon, Stevie Wonder ve Frank Sinatra bulunuyor.

Bu sene “yılın albümü” ödülü kategorisine aday gösterilenler ise oldukça güçlü isimler. İşte bu kategoride aday olan isimler:

  • Boygenius – The Record
  • Janelle Monáe – The Age of Pleasure
  • Jon Batiste – World Music Radio
  • Lana Del Rey – Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
  • Miley Cyrus – Endless Summer Vacation
  • Olivia Rodrigo – Guts
  • SZA – SOS
  • Taylor Swift – Midnights
  • Joni Mitchell ve Tracy Chapman, performanslarıyla genç sanatçıları gölgede bırakabilir

Bu sene hiç şüphe yok ki genç sanatçılar Billie Eilish, Dua Lipa, SZA ve Olivio Rodrigo unutulmayacak performanslar sergileyecek. Ancak bu gecenin beklentilerini aşma ihtimali olan iki isim ise Joni Mitchell ve Tracy Chapman.

Bu iki kadın sanatçı, uzun süredir kamuoyunda gözükmüyordu. Tekrar sahnelere dönmeleriyle birlikte Grammy’deki performansları şimdiden merak uyandırıyor.

Gecenin ilerleyen vakitlerinde yine sahnede performanslarıyla törende yer alacak isimler arasında Billy Joel, Travis Scott ve Burna Boy bulunuyor.

  • SZA’nın kazanması İskoçya’nın kazanması demek

Gerçek ismi Solána Imani Rowe olan SZA, ikinci albümü SOS ile 10 hafta boyunca piyasanın en fazla dinlenen sanatçılarından biri oldu.

İskoçyalı sanatçı yılın albümü ödülünü kazanırsa, 20 yaşında Grammy Ödülü sahibi olacak.

  • Afrika için bir ilk

Grammy’de yeni bir kategori doğuyor: “En iyi Afrika müzik performansı”

Bu ödülün adayları arasında Nijeryalı sanatçılar Burna Boy, Asake, Ayra Star, Davido ve Güney Afrikalı şarkıcı Tyla bulunuyor.

Bu yeni kategorinin yanında Grammy 2024, iki farklı yeni kategoriyle karşımıza çıkıyor: “En iyi alternatif jazz albümü” ve “en iyi pop dans” ödülü.

  • Miley Cyrus için adalet!

Miley Cyrus, bugüne kadar hiçbir Grammy Ödülü’nü kazanamadı. Aynı zamanda Miley Cyrus, geçtiğimiz senelerde yalnızca iki kere ödüllere aday gösterildi.

Ancak bu sene, Endless Summer Vacation albümü ile Cyrus, 6 farklı dalda adaylar arasında yer alıyor. Yine de bu seneki adaylar arasında şansı yüksek görünmüyor.

Cyrus bir kez daha eve eli boş dönebilir.

  • Grammy, country müzikleri sevmiyor mu?

ABD’de country türü oldukça popüler olmasına rağmen country müzik türü Grammy’de iyi temsil edilmiyor. En son beş yıl önce “yılın albümü” ödülüne aday gösterilen Kacey Musgraves’in Golden Hour albümü bu ödülü kazandı.

Golden Hour’dan sonra hiçbir country müzik albümü Grammy’de aday olamadı.

  • En iyi “yeni” sanatçı, ne kadar yeni olmalı?

İlk şarkısını yayınladıktan sadece 21 yıl sonra Tennessee’li şarkıcı Jelly Roll en iyi yeni sanatçı ödülüne aday oldu. Gerçek ismi Jason DeFord olan sanatçı hüküm giymiş eski bir suçluydu ve uyuşturucu satıcısıydı.

Bağımlılık ve kurtuluşa dair duygusal hikayeleri, kariyerinin ilerleyen dönemlerinde rap‘ten country müziğe geçiş yaptıktan sonra nihayet onu geçen yıl listelerde yer almaya itti.

Eğer ödülü kazanırsa, 39 yaşında en iyi “yeni” sanatçı ödülünü kazanan en yaşlı isim olacak.

Yine de bu Latin Grammy’nin yanında hiçbir şey. 2022’de en iyi “yeni” sanatçı ödülü 95 yaşındaki Angela Alvarez’e verilmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.