Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Senegal devlet başkanı, cumhurbaşkanlığı seçimini süresiz erteledi

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, 25 Şubat’ta gerçekleştirilmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimini Ulusal Meclis ve Anayasa Konseyi arasında çıkan tartışmaların ardından süresiz olarak erteledi. Sall seçimi ertelediğini resmi kampanyanın başlamasına saatler kala yaptı. Senegal tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı, genel seçimi erteledi.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, 25 Şubat’ta gerçekleştirilmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimini süresiz olarak erteledi.

Sall, seçimin ertelendiğini resmi seçim kampanyasının başlamasına saatler kala duyurdu.

Ulusal Meclis ile Anayasa Konseyi arasında “adayların reddi” konusunda bir anlaşmazlık olduğunu belirten Sall, “Özgür, şeffaf ve kapsayıcı bir seçimin gerçekleşebilmesi için açık bir ulusal diyalog başlatacağım” dedi.

Sall’ın seçimleri erteleme kararını duyurmasından saatler sonra Sall’ın hükümetin genel sekreteri Abdou Latif Coulibaly istifa etti. Coulibaly istifa nedenini, “Politik görüşlerimi gerçek ve tam anlamda bağımsız savunmak istiyorum” şeklinde dile getirdi.

Senegal tarihinde ilk kez bir cumhurbakanı, genel seçimi erteledi.

Seçimin ertelenmesinin arkasındaki sebep ne?

Senegal’de bir süredir Anayasa Konseyi ile Ulusal Meclis arasında aday tartışması devam ediyordu. Eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade’ın oğlu Karim Wade, Fransa vatandaşlığından geç ayrıldığı için Anayasa Konseyi, Wade’in adaylığını reddetti.

Seçimin güçlü adayları arasında olan Wade’in adaylığının reddedilmesi sosyal medyada büyük tepkiler topladı. Anayasa Konseyi’nin adaylığını kabul ettiği Rose Wardini’nin Fransız vatandaşı olması ise gerilimi artırdı.

Wade’in partisi Senegal Demokrat Parti (PDS) dahil birçok grup, Anayasa Konseyi’nin yetkinliği sorgulamaya başladı. Bazı çevrelerce, Anayasa Konseyi’ndeki hakimlerin rüşvet aldığı da iddia edildi.

Dünya çapında tepkiler büyüyor

Batı Afrika bloğu Ecowas, seçimlerin ertelenmesine yol açan koşullar hakkındaki endişelendiklerini dile getirerek yeni bir tarih belirlemek için sürecin hızlandırılması çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı ise Senegal’in yeni bir tarih belirlemede acele etmesi gerektiği uyarısında bulunurken yetkilileri “şeffaf ve adil” bir seçim gerçekleştirilmesi konusunda uyardı.

Senegal’deki muhalefet liderlerinden Thierno Alassane Sall ise seçimlerin ertelenmesi kararını “cumhuriyete yapılan bir hainlik” olarak nitelendirirken cumhuriyetçileri ve yurtseverleri bu karara karşı gelmeye çağırdı.

Kaynak: Guardian, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.