Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, Avustralyalı yazar Yang Hengjun’a idam cezası verdi

Çin’in başkenti Beijing’de mahkeme, Avustralyalı yazar Yang Hengjun’a casusluk suçu sebebiyle iki yıl ertelenmiş idam cezası verdi. Bu karara göre Hengjun, iki yıl sonra idam edilecek.

Çin’in başkenti Beijing’te mahkeme, Avustralyalı yazar Yang Hengjun’a casusluk suçundan ertelenmiş idam cezası verdi. Beş yıl önce tutuklanan Hengjuan, üç yıldır casusluk suçlamasıyla yargılanıyordu.

Uzmanlara göre Avustralya ile Çin arasında ikili ilişkilerde uzun süredir bir gerginlik vardı. Son dönemlerde iki ülke arasında iyiye giden ilişkiler, mahkemenin aldığı bu kararla tekrardan gerilebilir.

Beijing mahkemesi 2021’de Hengjun’un ifadesini kamuoyundan gizli gerçekleştirdiği oturumda dinledi. Hengjun mahkemede Avustralya için de Çin için de ajanlık yapmadığını ve casusluk suçuyla yargılanacak bir suç işlemediğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Hengjun’un casusluktan suçlu bulunduğu ve iki yıl ertelemeyle idam cezasına çarptırıldığını belirtti. Wenbin ayrıca Avustralya tarafının idam sırasında seyirci olmasına izin verildiğini aktardı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, mahkemenin kararını dehşete düşerek öğrendiğini ve Çin’in büyükelçisini ofisine çağırdığını söyledi.

Yang Hengjun kimdir?

Hengjun, Avustralya vatandaşı ve Çin doğumlu demokrasi yanlısı bir blog yazarı. 2019’da Guangzhou havaalanında tutuklanamdan önce New York’ta çalışıyordu.

1989-1999 arasında Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı’nda çalışan Hengjun, Çin yetkililerinin dava dosyasında bahsetmediği bir ülke için ajanlık yaptığı iddiasıyla suçlandı. Davanın geri kalan detayları da kamuoyuyla paylaşılmadı.

Hengjun, 1999’da Avustralya’ya itica etmiş ve 2002’de Avustralya vatandaşı olmuştu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.