Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK’ten, Medeni Kanun’da değişiklik girişimine itiraz: “Laik hukuku çökertecek şekilde dinileştirmek istiyorlar”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 8. Yargı paketiyle Medeni Kanun’da nafaka, arabuluculuk ve boşanmanın kolaylaştırılması gibi konularda düzenleme yapılmasının gündemde olduğuna dikkat çekerek Ankara’da basın toplantısı yaptı. EŞİK gönüllüsü Berrin Sönmez “Laik hukuku neredeyse tamamen çökertecek şekilde hukuku dinileştirmek istiyorlar” dedi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu, iktidarın gündeminde Medeni Yasa’da değişiklik yapmak olduğuna dikkat çekmek için 5 Şubat Pazartesi günü Ankara’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Ankara Tabip Odası, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve bağımsız kadın örgütleri de katıldı. 

Sönmez: “ ‘Değişiklikleri yapalım’ derken sundukları gerekçeler hep dini esaslara dayanıyor”

EŞİK gönüllüsü gazeteci-yazar Berrin Sönmez, Medeni Yasa’da yapılması gündeme gelen değişikliklere ilişkin şunları söyledi:

“Laik hukuku neredeyse tamamen çökertecek şekilde hukuku dinileştirmek üzerine olacak çünkü ‘Değişiklikleri yapalım’ derken sundukları gerekçeler hep dinden alınan esaslara dayanıyor. Biz hukukun dinileşmesine, ülkemizin tıpkı Afganistan gibi bir ‘gender apartheid’ durumuna dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Hep birlikte mücadele ettiğimizde bunu bir kere daha durdurabiliriz.”

Sarıhan: “İktidar dini düzenlemelerin kendi yasalarımıza geçmesi konusunda son derece kararlı görünüyorlar”

29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Avukat Şenal Sarıhan, iktidarın Anayasa’da güvence altına alınan laiklik ilkesini ihlal ettiğini söyleyerek “Özellikle içinde bulunduğumuz iklimde, ne yazık ki iktidar güçleri dini düzenlemelerin kendi yasalarımıza geçmesi konusunda son derece kararlı görünüyor” dedi. Yargı paketinde boşanma davalarında arabuluculuk uygulaması olabileceğine dikkat çeken Sarıhan, “Diyorlar ki, ‘Efendim arabuluculuk sistemi çıktı. Kadın, erkek gitsinler arabulucuyla çözsünler.’ Çözsünler mi yoksa çözmemek üzere mi anlaşsınlar mı” diye konuştu.

“Sadece boşanmayı kolaylaştıracaklarını söylüyorlar, bu ‘Boş ol’ demekten farklı bir olgu değil”

İktidarın yargı paketiyle “Sadece boşanmayı kolaylaştıracağız” dediğini kaydeden Sarıhan, “Boşanmanın diğer unsurları yani velayet, miras, malların bölüşümü ve nafaka meselesini mahkeme halledecek. Bu ‘Boş ol’ demekten farklı bir olgu değildir. ‘Boş ol’ denilecek ve tutanak düzenlenecek mahkemede bunu onaylarsa o zaman boşanma kararı verilmiş olacak. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Gencer: “Mış gibi yapılarak sözde bir erkek mağduriyeti yaratılması amaçlanıyor”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ankara Temsilcisi Tuana Gencer, yoksulluk nafakasının boşanma sürecinde herhangi bir cinsiyetten bağımsız olarak yoksul tarafa verilen bir nafaka olduğunu hatırlattı. Gencer “Sormamız gereken ilk soru neden boşanma aşamasında yoksulluğa düşen tarafın kadınlar olduğudur. Bunun cevabına baktığımızda karşımızda toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ekonomik eşitsizlik ve ekonomik şiddeti görmek mümkün. Mış gibi yapılarak sözde bir erkek mağduriyeti yaratılması amaçlanıyor” diye konuştu. 

“Sanki sürekli erkekler ömür boyu nafaka ödüyormuş gibi anlatılmaya çalışılıyor”

Gencer, nafaka miktarlarının çok fazla olduğu ve süresiz ödendiği gibi konularda manipülasyon yapıldığını vurgulayan Gencer, şöyle devam etti: :

“Baroların çeşitli raporlarına baktığımızda asgari ücretin onda birini bile bulmayan nafaka miktarlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Tıpkı cinsiyet belirtmediği gibi, kanun herhangi bir süre de belirtmez ancak kadın iş hayatına katıldıysa, evlendiyse nafaka kesilebilir. Nafaka ödeyen erkek ekonomik olarak zor ve güçlüklü bir süreçten geçiyorsa hukuk yoluyla itiraz edebilir ancak sanki sürekli erkekler ömür boyu nafaka ödüyormuş gibi anlatılmaya çalışılıyor.”

Ertürk: “Belli ki Medeni Kanun yobaz patriarkları rahatsız ediyor”

EŞİK Gönüllüsü Prof. Dr. Yakın Ertürk, Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın “15 yaşında biri cinsel olgunluğa eriştiğine göre rızası geçerlidir” sözleriyle çocuk evliliğini savunurken, kızlarının 15 yaşında evlenmesine karşı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“İmtiyazlı bir yaşamın itirafı olan bu anlayışın aksine Medeni Kanun özel yaşamda hukuk birliği sağlayan çok kapsamlı bir düzenlemedir. Türkiye Cumhuriyeti yasaları, Cumhuriyetin nispeten daha erken dönemlerinde dünyaya gelen kadınlara erken yaşta evlenip biat kültürüne hapsolmanın kaderimiz olmadığı bir dünyanın kapılarını açtı. Bugün bu yasaların sağladığı olanaklardan çok daha geniş kesimlerin kızları yararlanabilmektedir. Belli ki bu durum yobaz patriarkları rahatsız ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.