Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas’ın elinde bulunan 136 rehinenin 31’i öldü

İsrail’in hazırladığı bir rapora göre Hamas’ın elinde bulunan 136 rehineden en az 31’i öldürüldü. İsrail, öldürülen rehinelerin ailelerine haber verildiğini belirtti.

İsrail’in hazırladığı ve dün (6 Şubat) New York Times‘a sızan bir rapora göre Hamas’ın elinde bulunan 31 rehine öldürüldü. Raporun yayılmasının ardından Rehinelerin ve Kayıpların Aileleri Forumu (Hostage and Missing Families Forum), öldürülen rehinelerin sayısının 31 olduğunu doğruladı.

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman Al Thani dün (6 Şubat), Hamas’ın ateşkes anlaşmasına genel olarak olumlu olduğunu açıkladı. Resmi kurumların öldürülen rehineleri doğrulaması ise başbakanın açıklamasından sonra gerçekleşti.

Al Thani yaptğı açıklamada Hamas’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail’in hazırladığı ateşkes görüşmelerine oldukça olumlu yaklaştığını aktardı ancak daha fazla detay veremeyeceğini belirtti.

Ne olmuştu?

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan 1 Şubat’ta yapılan açıklamada, Hamas’ın Gazze’deki çatışmaların bir süre durması ve esir takasını içeren ateşkes anlaşmasına “ön onayı” verdiği belirtilmişti. İsrail’in de ateşkese olumlu baktığı ifade edilmişti.

Ateşkes teklifi, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Mısır istihbarat örgütlerinin direktörleri ve Katar başbakanının katılımıyla Paris’te bir süredir devam eden görüşmelerde şekillendi. Planda, altı hafta süren insani ara ve İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin serbest bırakılması gibi maddeler de olduğu belirtiliyor.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye geçtiğimiz günlerde rehinelerin serbest bırakılması ve çatışmaların durdurulmasını da içeren bir plan üzerinde çalıştıklarını ifade etmişti. Haniye, Gazze’ye yönelik saldırının durdurulması, yerinden edilen Filistinlilere güvenli bölge sunulması, Gazze’nin yeniden inşası ve rehinelerin karşılıklı serbest bırakılması gibi konularda tekliflere hazır olduklarını dile getirmişlerdi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.