Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Adliyesi saldırısında 90 gözaltı

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne yapılan silahlı saldırıya ilişkin soruşturmada gözaltına alınanların sayısı 90’a yükseldi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne yönelik silahlı saldırıya ilişkin soruşturmada gözaltına alınan şüpheli sayısı 90’a yükseldi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca DHKP/C’li Emrah Yayla ve Pınar Birkoç’un İstanbul Adliyesi önündeki polis kontrol noktasına yönelik silahlı saldırısına ilişkin soruşturmada yeni şüpheliler hakkında gözaltı kararı alındı.

Polis ekipleri, savcılık talimatıyla 90 şüpheliyi gözaltına aldı.

Emrah Yayla ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı

Öte yandan DHA’dan Özden Atik’in haberine göre iki saldırgandan biri Emrah Yayla ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Yayla’nın sekiz ay önce “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve dosyasının istinafta olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca Emrah Yayla hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca 2022’de bir soruşturma yürütüldüğü de öğrenildi.

Yayla’nın “örgüt üyeliği” ve “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması” suçlarından mahkum edildiği ortaya çıktı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca 29 Haziran 2007’de düzenlenen iddianamede, “Telefon ihbarı üzerine Adana merkezinde Emrah isimli bir şahsın örgüt adına kanlı bir eylem yapacağını bildirmesi üzerine yapılan araştırmalar neticesinde DHKP-C terör örgütü ile iltisaklı olduğu bilinen ve legal alanda faaliyet yürüten HÖC adlı oluşum içerisindeki aktif olarak faaliyet gösterdiği bilinen Emrah Yayla ile birlikte bir şahsın 6 Nisan 2007 tarihinde 51 EN 380 plaka sayılı araç içerisinde yakalandığı, Emrah Yayla’nın sırt çantasında ve araba üzerinde yapılan aramalar neticesinde bomba yapımında kullanılan düzenekler ve patlayıcı maddeler elde edildiği ve daha sonra Emrah Yayla ile Adana’da ilişki içerisinde bulunduğu saptanan bir şahsın ikametinde yapılan aramalarda patlayıcı maddeler ele geçirildiği” tespitleri de yer aldı.

Dilfiraz Karataş için cenaze töreni düzenlendi

Saldırıda hayatını kaybeden Dilfiraz Karataş için Bağcılar Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine İstanbul Valisi Davut Gül, Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de katıldı.

Dilfiraz Karataş’ın kızı Seda Karataş, “Böyle bir acı yok. ‘Benim annem ne iyi kadındı’ dedim. Benim annem yaşlanacaktı daha ben ona bakacaktım. Benim annem gencecikti. Hiçbir şeyi yoktu. Daha 50 yaşındaydı, nasıl yaşayacağız biz bu acıyla? Anne neden bıraktın bizi?” dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül ise “Dün Çağlayan Adliyesi’nde hain bir saldırı girişiminde bulunuldu. O saldırı neticesinde yaralanan yedi vatandaşımızdan biri vefat etmişti. Bugün de Bağcılar Cemevi’nde onun cenaze törenine katıldık. Başsavcımızla, kaymakamımızla, belediye başkanımızla, cemevi başkanımızla ve vatandaşlarımızla birlikte. Hepimizin başı sağ olsun. Diğer yaralı altı vatandaşımızdan ikisi dün taburcu olmuştu, ikisi polis olmak üzere diğer iki vatandaşımızın da tedavisi devam ediyor. Çok şükür durumları iyi” diye konuştu.

Ne oldu?

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne düzenlenen silahlı saldırı sonucu, aralarında üç polis memurunun da bulunduğu altı kişi yaralandı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıda yaralananlardan bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırganların öldürüldüğünü ve DHKP/C üyesi olduklarını açıkladı.

Pınar Birkoç daha önce tutuklanmış

Saldırıyı gerçekleştirenlerin Emrah Yayla ve Pınar Birkoç olduğu belirlendi. Birkoç’un, 2023’ün kasım ve aralık ayında gözaltına alınmış ve daha öncesinde cezaevine girdiği öğrenildi.

Birkoç’un cezaevindeyken iki defa koronavirüse yakalandığı ve bu süreçte bazı çevrelerin sosyal medya üzerinden kendisi için destek kampanyaları düzenlendiği öğrenildi.

Emrah Yayla 15 yıl ceza almış

Emrah Yayla’nın da 2008 yılında Adana’da, hâkim, savcı, polis ve askerlere yönelik bir eylem hazırlığı içindeyken, 11 kilo patlayıcı madde ile suçüstü yakalandığı belirlendi. Yayla Hürriyet’in haberine göre, “örgüt üyeliği, patlayıcı madde bulundurmak, güvenlik güçlerine direnmek, görevli memurlara hakaret” gibi suçlamalarla yargılandı ve toplamda 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.