Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme, Trump’ın dokunulmazlık başvurusunu reddetti

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın seçimlere müdahale davasında yargılanmamak için gerçekleştiği dokunulmazlık başvurusu ABD’nin Başkenti Washington DC’deki bir mahkeme tarafından reddedildi. Eğer ABD Yüksek Mahkemesi kararı bozmazsa Trump, seçimlere müdahale davasından yargılanabilir.

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın dokunulmazlık başvurusu, ABD’nin Başkenti Washington DC’deki mahkeme tarafından reddedildi. Böylece Trump, 2020’deki seçimlere müdahale davasından yargılanabilir.

Mahkemenin gerekçeli kararında Trump’ın güçler ayrılığı ilkesini yok saydığı belirtilerek “başkanlık ofisinin sistemi çökertecek biçimde kendini hukuktan üstün hale getirmesi mümkün değil” ifadeleri yer aldı.

Trump’ın seçim kampanyası sözcüsü Steven Cheung, “Eski başkan Trump, mahkemenin verdiği kararla aynı düşünmüyor. Bu kararı bir üst mahkemeye taşıyacağız” dedi.

Dava, ABD Yüksek Mahkemesi’ne gidecek. ABD Yüksek Mahkemesi’nde muhafazakar hakimler çoğunluğa sahip. Trump’ın ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurması için 12 Şubat’a kadar vakti var.

Cheung, mahkemenin kararını eleştirerek şunları söyledi:

“Eğer başkana dokunulmazlık verilmezse bu demek oluyor ki bundan sonraki her başkan, ofisi terk ettiği anda muhalefet partisi tarafından suçlanabilir. Tam anlamda bir dokunulmazlık olmadan da ABD Başkanı’nın görevlerini yerine getirebilmesi beklenemez.”

Trump’ın destekçileri, dokunulmazlık kararının Yüksek Mahkeme’den döneceğini iddia ederken birçok hukukçu da mahkemenin gerekçeli kararının oldukça titiz bir şekilde hazırlandığını doalyısıyla Yüksek Mahkeme’nin de aynı doğrultuda karar verme ihtimali olduğunu belirtiyor.

Ne olmuştu?

ABD Özel Savcısı Jack Smith, Trump’ı ABD Başkanı Joe Biden’ın 2020 seçimlerindeki zaferini bozmak için komplo kurmak ve görevde kalmak amacıyla yolsuzluk yapmakla suçladı.

Bu davanın duruşması 4 Mart’ta planlanmıştı ancak dokunulmazlık talebiyle ilgili karar çıkana kadar ertelendi. Dava duruşması, dokunulmazlık kararı ABD Yüksek Mahkemesi’nde onaylanana veya reddedilene kadar gerçekleşmeyecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.