Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da seçim öncesi patlama: En az 26 kişi hayatını kaybetti

Pakistan’da halk yarın (8 Şubat) sandığa giderken bugün (7 Şubat) seçim adaylarının ofislerinin yakınında iki patlama meydana geldi. Patlamada en az 26 kişi hayatını kaybederken birçok kişi de ağır yaralandı.

Pakistan yarın (8 Şubat) seçimlere giderken bugün güneybatı bölgelerinden Belucistan’da iki patlama gerçekleşti. Yaralılar en yakın hastaneye sevk edilirken, bazılarının durumunun kritik olduğu ifade edildi.

Yetkililerin verdiği ilk bilgiye göre en az 26 kişi patlamada hayatını kaybederken çok sayıda yaralı bulunuyor. Patlama, seçim adaylarının ofislerinin yakınlarında gerçekleşti.

Art arda gerçekleşen patlama, yarın gerçekleşecek olan seçimin güvenliği hakkında şüpheleri arttırdı.

Henüz hiçbir grup patlamayı üstlenmedi. Polis ve yetkililer patlamanın nedenini araştırıyor.

Belucistan neresi?

İran ve Afganistan ile sınırı bulunan Sistan-Beluçistan’ın nüfusu 2,5 milyon. Hem Afganistan hem de Pakistan sınırına yakın olması, bir de İran rejiminin mahrum bıraktığı bir coğrafya olması nedeniyle bölgede kaçakçılık ve uyuşturucu ticareti de yapılıyor. Bölgede yaşayan halkın etnik ve mezhepsel aidiyetleri Sünni ve Şii olarak ikiye ayrılıyor.

Sistan-Beluçistan sık sık Tehrik-i Taliban Pakistan (TTP) ya da Pakistan Talibanı ve IŞİD tarafından sık sık hedef alınıyor. Beluçistan eyaletinde hem ayrılıkçı isyan sürüyor, hem de Sünni ve Şii gruplar arasında mezhep farkından kaynaklanan çatışmalar yaşanıyor. Eyaletin özellikle Afgan sınırı yakınlarındaki bölgelerinde Taliban ve Taliban’ı destekleyen gruplar da saldırı düzenliyor. Pakistan ordusu militan gruplara karşı uzun zamandır mücadele yürütülüyor.

Sistan-Beluçistan, İran’ın en yoksul ve mahrum bölgelerinden biri. İran rejimi, hem bu bölgenin etkin ve mezhep yapısı hem de stratejik konumu itibarıyla nerdeyse hiçbir kültürel ve altyapı sağlamadı. Bölge halkı İran rejiminin etnik ve mezhep çatışmalarını alevlendirecek provokasyonlarına maruz kalmalarının yanı sıra temiz su, elektrik, güvenlik, altyapı gibi temel insani haklarından da mahrum. İşsizlik de bölgenin bir diğer önemli sorunu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.