Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ressam Kojo Marfo, “Umut Denemesi ” sergisiyle ilk kez İstanbul’da

Ganalı Ressam Kojo Marfo, küratörlüğünü Zeynep Öztürk’ün üstlendiği “Umut Denemesi” isimli sergisiyle İstanbul’da ilk kez, DG Art Project ev sahipliğinde 13 Şubat’ta sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

İlhamını, doğup büyüdüğü coğrafyada edindiği deneyimlerden alan 1980 yılında Gana’da doğan sanatçı, Türkiye’de ilk kez sergi açmanın heyecanını yaşıyor. Çocukluk yıllarını Gana’nın farklı bölgelerinde geçiren Marfo, küratörlüğünü Zeynep Öztürk’ün üslendiği “Umut Denemesi” adlı sergisi ile 13 Şubat Salı günü İstanbullu sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Dünyanın pek çok yerinde alışılagelmiş ataerkil düzenin aksine anaerkil düzenin hâkim olduğu bir yerde büyüyen Marfo, insanların eserlerinde Akan kültürünü ve Batı’da yaşadığı zorlukların bir yansımasını görmesini istiyor. Sanat anlayışının gelişmesi üzerinde Gana’da okul döneminde kütüphanede batı sanatı ve Picasso ile tanışmasının büyük rol oynadığını söyleyen Marfo, sanatıyla insanlarla bir bağ kurarken eserlerinde kullandığı çeşitli stiller ve teknikler ile geleneksel Akan sanatına referanslar yaparak eşitsizlikler, din, siyaset gibi toplumsal konulara vurgular yapıyor.

Marfo, eserlerinde “Bu figür kimdir, nedir, nereden geliyor” sorularını cevaplamayı reddediyor

Sanat yolculuğu için Amerika’dan Londra’ya kadar pek çok yerde bulunan Ganalı ressam, “Evinize asabileceğiniz güzel bir şey resmetmekle ilgilenmiyorum. Sanatımın insanlarla bir bağ kurmasını, herkesin ilişki kurabileceği bir sembol olmasını istiyorum. Ne yaşadığınızı veya nerede yaşadığınız fark etmeksizin, sanatımın insanlara iç dünyalarını düşünmelerine ve yansıtmalarına yardımcı olmasını istiyorum” sözleri ile kendini ve sanatını açıklıyor.

“Umut Denemesi” 11 Mart 2024 Tarihine kadar ziyaret edilebilecek

Küratörlüğünü Zeynep Öztürk’ün üstlendiği “Umut Denemesi” sergisi 13 Şubat -11 Mart 2024 tarihleri arasında DG Art Project’te ziyaret edilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.