Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Psikiyatri Derneği: “Deprem bölgesinde duygusal acılar çok daha derin yaşanıyor”

Türkiye Psikiyatri Derneği, 6 Şubat depremlerinin birinci yılında paylaştığı açıklamada deprem bölgesindeki insanların bir kısmının temel ihtiyaçlarına ulaşamadığını vurgulayarak, “Toparlanmaktan bahsetmek pek mümkün değil. Bölge halkının tüm ihtiyaçları gibi ruhsal ihtiyaçları da azalmadı. Hatta ilk dönem acının yeni olması nedeniyle yaşamsal zorluklar ön planda iken şu an duygusal acılar çok daha derin yaşanıyor, çok daha fazla fark ediliyor” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Türkiye Psikiyatri Derneği, depremin yıldönümünde Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak bu konuda yapılan çalışmalara değindi.

Derneğin bölgeye yönelik hazırlanan raporları vurguladığı, önerilerin olduğu açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Bir yıl sonunda ne yazık ki bölgede hâlâ cenazesine ulaşılamayanlar, çadırlarda, konteynerlerde yaşayanlar, temel ihtiyaçlarına ulaşamayanlar var. Bir yılda kısmen toparlanma olması beklenirken bugün bölgenin büyük çoğunluğunda ne yazık ki toparlanmadan bahsetmek pek mümkün değil. Bölge halkının tüm ihtiyaçları gibi ruhsal ihtiyaçları da azalmadı. Hatta ilk dönem acının yeni olması nedeniyle yaşamsal zorluklar ön planda iken şu an duygusal acılar çok daha derin yaşanıyor, çok daha fazla fark ediliyor.”

“Psikiyatrik destek yaşamsal ihtiyaçlar karşılanmadan uygun biçimde yapılamaz”

Dernek, deprem olan illerde bazı bölgelerde yaşamsal desteğe hiç ulaşılamadığını vurguladığı açıklamasında yaşanacak yeni afetler için önlem alınması istedi:

“Yeni felaketlere ülke olarak tüm kurumlarla hazırlıklı olmak önemli. 6 Şubat depremleri bize bir kez daha gösterdi ki psikiyatrik destek yaşamsal ihtiyaçlar karşılanmadan uygun biçimde yapılamaz. Depremden etkilenen kişilerin beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması ve üyeleri arasındaki dayanışmanın gücünden faydalanacakları sosyal ağlarının korunması için önlemler alınması en önemli destektir. Bu konuda yaşanan yokluklar, eşitsizlikler, adaletsizlikler insanın ruhunu yaşanan doğal afetten daha çok yaralamaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.