Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü aktör Gina Carano, Elon Musk’la birlikte Disney’e dava açıyor

Amerikalı aktör ve Cumhuriyetçi Gina Carano, X hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle işten çıkartılmasının ardından X’in sahibi Elon Musk’ın da yardımıyla Disney ve Lucasfilm’e dava açıyor. Carano, ırkçı ve trans dışlayıcı paylaşımlarından dolayı kovulmuştu.

Amerikalı aktör Gina Carano, sunucusu olduğu TV programı “The Mandalorian”dan kovulması üzerine X’in sahibi Elon Musk’ın yardımıyla Disney ve Lucasfilm’e dava açıyor.

Bu hafta Disney ve Lucasfilm hakkında dava dosyasında şikayetini veren Carano, itibar suikastine maruz bırakıldığını belirtti. Aynı zamanda Carano, kendisiyle birlikte çalışanların Cumhuriyetçiler hakkında aşağılayıcı söylemlerde bulunmalarına rağmen hala işlerine devam edebildiğini belirtti.

Carano, haksız işten çıkarma ve cinsel dışlayıcılık sebebiyle 75 bin dolar tazminat davası açtı.

Dava dosyasında yazılanlara göre Diney, Carano’yu trans dışlayıcı paylaşımlarından sonra bir LGBTQ+ Disney çalışanıyla veya bir temsilciyle görüşmeye zorladı ancak Carano bunu reddetti. Disney’in isteklerini reddeden Carano, kısa bir süre sonra kovuldu.

Musk, 2023’te X’te paylaştıkları sebebiyle işlerinden olanların davalarında bizzat kendisinin yardımcı olacağını belirtmişti. Carano için de sözünü tutan Musk, davada Carano’ya yardımcı oluyor. Carano, Musk’a en derin minnettarlığını belirttiği paylaşımında Musk’ın kendisini “itibar suikastinden kurtarmaya çalıştığı için teşekkür ettiğini” belirtti.

Musk da kişisel X hesabından yaptığı paylaşımda Disney’i ırkçı ve cinsiyetçi olmakla suçladı.

Ne olmuştu?

MMA dövüşçülüğünden oyunculuğa geçerek Star Wars serisinde Cara Dune’u canlandıran Carano, X hesabından yaptığı paylaşımda “insanların kültürleriyle ve dini inançlarıyla alay ederek kişilerin ismine leke sürdüğü” gerekçesiyle kovulmuştu. Şirketi, Carano’nun paylaşımını “çirkin ve kabul edilemez” bulduğunu belirtmişti.

Sunduğu TV Show’dan 2021’de kovulan Carano, öncesinde X hesabını uzun soluklu bir cumhuriyetçi propaganda hesabı gibi kullanıyordu. Yaptığı paylaşımlarda Cumhuriyetçi olmayı Nazi Almanya’sında Yahudi olmaya benzeten Carano, 2020 seçimleri hakkında komplo teorileri paylaşıyordu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.