Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan seçimlerinde hile iddiaları: Birden fazla oy atanlar, farklı sandıklarda oy kullananlar ve seçimlere hile karıştıranlar

Azerbaycan’daki cumhurbaşkanlığı seçimine hile iddiaları damga vurdu. Sosyal medyada yayılan videolarda tek bir sandığa birden fazla oy atanlar, birden fazla sandıkta oy kullananlar görülüyor. Azerbaycan muhalefetinin boykot ettiği seçimleri İlham Aliyev yüzde 92,1 gibi bir oranla kazandı.

Aynı seçmen birden fazla sandıkta oy kullanıyor

Sosyal medyada yayılan bir videoya göre 10. seçim bölgesinde bazı seçmenler birden fazla oy kullanıyor. Bir kez 24. sandıkta oy kullanan bazı seçmenler aynı zamanda 25. sandıkta da oy kullanırken görüntülendi.

Bir başka videoda ise 31 sayılı Surahani 3. seçim bölgesinde bazı seçmenlerin hem 4. sandıkta hem de 5. sandıkta oy kullandıkları görülüyor. Dolayısıyla bir seçmen farklı sandıklarda oy kullanarak birden fazla oy kullanmış oluyor.

Sandıklara birden fazla zarf atılıyor

Bir seçmenin birden fazla sandıkta oy kullandığı görüntülerinin yanı sıra aynı sandığa birden fazla zarf atan bazı seçmenlerin olduğu da videolarda görülebiliyor. Örneğin 65 Sayılı Salyan-Bilesuvar-Neftçala’da 9. sandıkta bazı seçmenlerin birden fazla zarfı tek bir sandığa attığı görülüyor. Bunların yanı sıra 90 sayılı Ağsu’da 32. sandıkta da yine bazı seçmenlerin birden fazla zarfı tek bir sandığa attığı görülüyor.

Bu usulsüzlüklerin gerçekleşmesinde rol alanlar arasında seçim komisyonu üyeleri de yer alıyor. Örneğin bir videoda 23. sandıkta bir seçim komisyonu üyesinin tek bir sandığa birden fazla oy attığı görülüyor.

Yaşadıkları gerginlikleri ve gördükleri usulsüzlükleri anlatan birçok sandık müşahidi ise usulsüzlüklere ses çıkardığı için kimi seçmenlerce tehdit ediliyor. Bir videoda müşahidin üzerine yürüyen seçmenler görünürken müşahidi savunan bazı seçmenlerin, “Bu kızı burada ağlattınız” dediği duyuluyor. Aynı zamanda yaşanan gerginlikleri kayıt alan muhabirlere de tepki gösterildiği görülüyor.

Aynı zamanda seçimlerin başlamasıyla birlikte müşahitlerle röportaj yapmak isteyen ve müşahitler hakkında bilgi almak isteyen gazetecilere, müşahit olduğu iddia edilenlerce tepki gösterildiği de videolara alındı. Bir muhabirin paylaştığı videoda muhabir müşahitler hakkında bilgi almak isterken müşahit olduğunu iddia edenler ise yanıt vermemeyi tercih etti.

“Genelde bu seçim usulsüzlükleri için öğretmenleri kullanıyorlar”

Seçimi ve gerçekleşen usulsüzlükleri yakından takip eden Azerbaycan’ın internet medyası Meydan TV’nin editörü Orhan Memmed, seçimdeki usulsüzlükleri şöyle anlattı:

“Genelde bu usulsüzlükleri yaptırmak için öğretmen gibi memurlar buluyorlar. Özellikle kadın öğretmenlere yaptırıyorlar bu usulsüzlükleri. Nasıl yapıyorlar peki? Bazıları aynı sandığa birden fazla oy atıyor. Bazıları ise birden fazla sandıkta oy kullanıyor.”

Azerbaycan halkında seçimlerde iktidar değiştirmeye yönelik bir umudun olmaması ve muhalefetin de erken seçimleri boykot etmesinden dolayı seçimlere katılımların düşük olduğunu belirten Orhan, seçimlere katılım düşük olduğundan bu usulsüzlükleri yapmaları daha kolay oluyor dedi. Bu usulsüzlükler sebebiyle seçimlere katılımın da yüksek göründüğünü belirten Orhan, aslında muhalefetin ve halkın bu seçimleri boykot ettiğini de belirtti.

Aynı zamanda Meydan TV olarak bu usulsüzlükleri nasıl ortaya çıkardıklarını da anlatan Orhan, şunları söyledi:

“Biz Meydan TV olarak seçim sırasında iyi iş çıakrdık. Yaklaşık 15 video çektik bu usulsüzlükleri belgeleyip. Muhabir arkadaşlarımız genellikle bir sandık başında bekleyip oy atan insanları izliyor ve video çekiyorlar. Ardından başka sandıkta da oy kullanan aynı kişiyi tespit edip bu videoları yan yana getiriyoruz. Böylece usulsüzlükleri yakalamış oluyoruz. Bunun dışında da zaten bazı seçim bölgelerinde kameraman arkadaşlarımız birden fazla zarf taşıyan seçmenleri direkt videoya alıyor.”

62 yaşındaki Aliyev, 20 yılı aşkın süredir Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarak görev yapmakta.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimleri kazanan Aliyev’i telefonla aradı ve kutladı.

Aliyev, Azerbaycan birliklerinin Karabağ bölgesini otuz yıldır kontrol eden etnik Ermeni güçlerinden geri almasından kısa bir süre sonra erken seçim çağrısında bulunmuştu. Aliyev’in geçen ay duyurduğu seçim, iki ana muhalefet partisi tarafından boykot edildi.

Aliyev seçim zaferini, ülkesi için “yeni bir dönem” olarak nitelendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.