Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden, kendisi hakkında hazırlanan rapora yanıt verdi: “Hafızam gayet yerinde”

Özel danışman Robert Hur, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden hakkında hazırladığı kapsamlı raporda dikkat çeken iddialarda bulundu. Biden’ın başkan yardımcılığını bırakırken gizli belgeleri evine götürdüğünü iddia eden Hur, aynı zamanda ABD Başkanı’nın hafızasının yerinde olmadığını belirtti. Basın açıklamasında konuşan Biden ise hafızasının gayet yerinde olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden hakkında özel rapor hazırlayan Robert Hur, hazırladığı raporda Joe Biden’ın gizli bilgilerin kopyalarını evinde sakladığını belirtiyor. Rapor, Biden’ın başkan yardımcılığını bırakırken bazı gizli belgeleri evine götürdüğünü aktarıyor.

Ancak savcılık, Biden’a rapordaki bu bilgilerden dolayı dava açmayacak.

Ayrıca rapor, Biden’ın önemli etkinlikleri hatırlamakta da zorlandığını belirtiyor. Böylece Biden’ın ileri yaşından kaynaklı hafıza sorunu yaşadığı iddia ediliyor. Rapordaki bir örneğe göre Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde yaşanan bazı önemli gelişmeleri hatırlamakta zorlanıyor.

Bunlar haricinde Hur, Biden’ın hafızasının gittikçe kötüleştiğini de belirtiyor. Hur, Biden’ın yalnızca Obama döneminde yaşananları değil kendi yaşantısındaki önemli gelişmeleri unuttuğunu söylüyor. Rapora göre Biden, oğlu Beau’nun ne zaman hayatını kaybettiğini dahi hatırlamıyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hükümetinde görev yapan Hur, Biden’ı “sempatik, iyi niyetli, kötü hafızalı yaşlı adam” olarak anıyor.

Biden dünkü basın toplantısında Sisi’yi Meksika Başkanı sandı

Raporun yayınlanmasından kısa bir süre sonra dün (8 Şubat) Beyaz Saray’da basın açıklamasında bulunan Biden, “Hafızam gayet yerinde” dedi.

“Evet yaşlıyım ve iyi niyetliyim” diyen Biden, “Ne yaptığımı gayet iyi biliyorum, bu ülkeyi tekrardan ayağa kaldırdım” diye belirtti. Hur’a da sert çıkan Biden, “Onun tavsiyelerini almaya ihtiyacım yok” dedi.

Hafızasının gayet yerinde olduğunu belirten Biden, basın açıklamasının sonlarında ise Mısır Başkanı Sisi’yi, Meksika Başkanı olarak andı.

Biden: Evimde gizli belgeler olduğunu bilmiyordum

Görevi bırakırken gizli bilgileri evine götürüp götürülmediği sorulduğunda da Biden, çalıştığı ekibini suçladı. Biden, evinde gizli belgeler olduğunu bilmediğini belirtti. Hur ise evinin garajında bu belgelerin tutulduğunu söylemişti. Rapora göre gizli belgeler, “çöken bir köpek sandığının, bir köpek yatağının, bir Zappos kutusunun, boş bir kovanın, koli bandıyla sarılmış kırık bir lambanın, saksı toprağının ve sentetik yakacak odunun yakınında” bulunmuştu.

Biden, Hur’un kendisi ve Trump arasında bir farktan bahsettiğini de belirtiyor. Hur, Trump’ın aksine Biden’ın gizli belgeleri bulduğu anda belgeleri doğrudan hükümete geri teslim ettiğinin altını çiziyor. Trump ise belgeleri teslim etmeyi reddetmişti.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.