Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzlanda’da üç ay içinde üçüncü volkanik patlama gerçekleşti

İzlanda’da dün (8 Şubat) volkanik patlama gerçekleşti. Volkanik patlamanın İzlanda’nın önemli sıcak su borularına zarar vermesinden hemen sonra yetkililer olağanüstü hal ilan etti. Bu patlama, üç ay içinde üçüncü büyük volkanik patlama olarak kayıtlara geçti.

İzlanda’da üç ay içinde üçüncü kez volkan patladı. Son patlayan volkanın önemli sıcak su borularına zarar vermesinin ardından İzlanda’da olağanüstü hal ilan edildi.

İzlanda’da Reykjanes Peninsula’da yaşayan binlerce insan, sıcak su ve elektrik kullanımını kısıtlamaları ahkkında uyarıldı. Volkan patlamasından sonra ortaya çıkan lavların borulara zarar vermesi nedeniyle böyle bir uyarıda bulunan yetkililer, “boruların düzeltilmesi birkaç günü bulabilir” dedi.

Akmaya devam eden lavın sıcak su borularına yakın bölgede bulunan Svartsengi Elektrik Santrali’ne zarar verme ihtimali gündemde. Yetkililer, bu sorun için önlem almaya çalışıyor.

Volkanın patladığı bölge yakınlarında bulunan okullar da sıcak su ve elektrik sıkıntısı çekmeye devam ediyor. Bunun yanında Keflavik Havalimanı da ortaya çıkan dumandan etkilense de havalimanı olağan bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Bu volkan patlaması üç ay içindeki üçüncü patlama olmasının yanı sıra 2021’den beri altıncı volkanik patlama olma özelliği taşıyor. Bilim insanları, İzlanda ve çevresinin yeni bir volkanik döneme girdiğini düşünüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.