Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da bir ilk: Mahkeme, trans erkeğin kısırlaştırma operasyonu geçirmeden cinsiyet değiştirmesini onayladı

Japonya’nın Okayama şehrinde bir mahkeme, trans erkeğin kısırlaştırma operasyonu geçirmeden kayıtlardaki cinsiyetini değiştirmesini onayladı.

Japonya’nın batı şehirlerinden Okayama’da bir mahkeme, trans erkeğin kısırlaştırma ameliyatı geçirmeden cinsiyetini resmi kayıtlarda değiştirmesine izin verdi. Bu mahkeme kararı, Japonya Yüksek Mahkemesi’nin cinsiyet geçişi başvurusu için kısırlaştırma ameliyatı zorunluluğu kuralını reddetmesinden sonraki ilk mahkeme kararı olarak kayıtlara geçti.

50 yaşındaki Tacaquito Usui, bu karardan sonra çok heyecanlandığını belirterek “Sanki hayatımın yeni gününün başlangıcındaymışım gibi hissediyorum” dedi.

Japonya Yüksek Mahkemesi, ekimde aldığı bir kararla resmi kayıtlardaki cinsiyet geçişi başvurusu için kısırlaştırma zorunluluğunun anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Ancak bu karar resmi başvuru sırasındaki tüm yasal süreçleri kaldırmıyor. Yalnızca kısırlaştırma operasyonu gerekliliğini ortadan kaldırıyor.

Usui’nin başvurduğu Okayama mahkemesi, Usui’nin aldığı hormon tedavisinin cinsiyetini uyumlaması için uygun bir tedavi yöntemi olduğuna kanaat getirerek Usui’nin cinsiyetini resmi kaynaklarda değiştirmesine izin verdi.

Japonya’da birçok LGBTİ+, uğrayabilecekleri ayrımcılıktan çekindikleri için cinsel yönelimini ve cinsiyet kimliğini saklamak zorunda bırakılıyor. Japonya, G7 ülkeleri arasında eşcinsel evliliği yasallaştırmayan tek ülke.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.