Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump: “NATO’ya faturalarını ödemeyen ülkeleri işgalden korumam, hatta saldırgan devletleri buna teşvik ederdim”

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, dün (10 Şubat) gerçekleştirdiği mitingde ABD başkanıyken Rusya’yı, Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) üyesi olarak faturalarını ödemeyen herhangi bir ülkeye saldırmaya “teşvik edebileceğini” söylediğini açıkladı.

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ABD Başkanı olarak görev yaparken bir NATO üyesi ülkeye faturalarını ödemeyen ülkelere destek olmayacağını ve saldırgan ülkelerin “ne yapmak isterlerse yapabileceği” konusunda onları teşvik edebileceğini söylediğini aktardı.

Trump, sözlerinin Rusya ile ilgili olduğunu ve bu sözleri NATO üyesi ülkelerin liderleriyle yaptığı bir toplantıda söylediğini açıkladı.

Trump’ın aktardığına göre liderler kendisine ABD’nin olası bir işgalde kendilerine yardım edip edemeyeceğini sordu. Trump ise liderlere şöyle yanıt verdiğini söyledi:

“Ödeme yapmadın mı? Suçlu musun? Hayır, seni korumayacağım. Hatta onları istediklerini yapmaya teşvik ederdim. Ödemelisin.”

Beyaz Saray ise Trump’ın yorumlarını “korkunç ve mantıksız” olarak nitelendirerek şunları söyledi:

“Eski başkan, en yakın müttefiklerimizin cani rejimler tarafından işgal edilmesini teşvik ediyormuş.”

Trump’ın açıklamalarına Avrupa’dan eleştiriler geliyor

Avrupa Birliği (AB) İç Pazar Komiseri Thierry Breton, “Biz her dört yılda bir değişen seçimlerde yaşanan belirsizlikten dolayı güvenliğimiz konusunda yazı tura atamayız” dedi.

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ise NATO’nun bir ülke için her ülke mottosuna sahip olduğunu hatırlatarak “Hiçbir seçim kampanyası, güvenlik politikaları ve güvenlik ittifaklarının meşruiyetini zedelemeye değmez” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jean Stoltenberg, Trump’ın açıklamalarının ardından açıklama yaptı. NATO’nun “bütün müttefiklerini savunmakta hazır” olduğunu belirten Stoltenberg, “Herhangi bir ülke NATO müttefiki bir ülkeye saldırırsa birleşik ve güçlü bir mücadeleyle karşılaşacak” dedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.