Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay İBB’yi haklı buldu: Atatürk Havalimanı’na Millet Bahçesi ihalesine iptal kararı

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Atatürk Havalimanı arazisinde planlanan Millet Bahçesi ihalesine ilişkin temyiz başvurusunu değerlendirdi ve ihale işleminin iptaline karar verdi. İdare mahkemesinin kararını bozan Danıştay 13. Dairesi, oybirliğiyle alınan kararda, “Davaya konu ihale işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı” sonucuna vardı.

Danıştay 13. Dairesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ilahesini reddetti.

İBB, Atatürk Havalimanı arazisiyle ilgili çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz ederek, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine dava açtı. Davada, alınan kararın “5393 sayılı Belediye Kanunu ile Anayasa’ya aykırılığı” gerekçesiyle iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edildi.

Mahkeme, arazide keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Mahkemenin kararında, plan değişikliklerinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleri, kamu yararı, hukuka uygunluk yönünden incelenmesi suretiyle teknik yönden bilimsel gerekçeye dayalı, açık sonuç belirten ayrıntılı bilirkişi raporunun mahkemeye sunulmasını istedi.

Mahkemeye sunulan bilirkişi incelemesinde, “27 Mayıs 2022 tasdik tarihli İstanbul İli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği (İstanbul İli, Bakırköy İlçesi, Atatürk Havalimanı, Millet Bahçesi ve Çevresi) şehircilik ilkelerine, yerleşmenin gelecekteki ihtiyaçlarına, planlama tekniklerine uygun olmadığı ve kamu yararını gözetmediği bilirkişi heyetimizce tespit edilmiştir” denildi.

İBB’nin TOKİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı açtığı davayı Ankara 16. İdare Mahkemesi 7 Eylül 2023’te karara bağladı. İdare Mahkemesi, ihalede hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

İBB’nin temyiz başvurusunu değerlendiren Danıştay 13. Dairesi, ihale işleminin iptaline karar verdi. Danıştay 13. Daire, İBB’nin açtığı davada hukuka aykırılık bulunmadığını hükmeden Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. İhalenin iptaline oybirliği ile karar verildi. Kararda “Davaya konu ihale işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.