Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini NATO destekçisi Alexander Stubb kazandı

NATO’ya üye olduktan sonra ilk kez sandık başına giden Finlandiyalı seçmenler, 12 yıl aranın ardından yeni cumhurbaşkanlarını seçti. Kesin sonuçlara göre muhafazakâr eski Başbakan Alexander Stubb yarışı önde tamamladı.

İkinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına göre Alexander Stubb oyların yüzde 51,6’sını alırken, Yeşiller Partili rakibi eski Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun oy oranı yüzde 48,4’te kaldı.

55 yaşındaki Stubb, ülkesinin 1340 km’lik bir kara sınırını paylaştığı Rusya’ya karşı sert bir yaklaşım sergiliyor. Stubb, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmeye başlar başlamaz NATO’ya katılmanın önemini savunmuştu. Uzun süren müzakereler sonucunda Finlandiya, Nisan 2023’te ittifakın 31. üyesi olmuştu.

Alexander Stubb ve eşi Suzanne Innes-Stubb.

Finlandiya Ulusal Koalisyon Partisi üyesi Stubb, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına değinmiş ve Putin ile diyalog kurmasının “çok zor” olduğunu söyledi:

“Rusya Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaş yürüttüğü sürece Putin ile herhangi bir siyasi diyalog kurmanın zor olduğunun apaçık ortada. Dolayısıyla yakın gelecekte Putin ile ya da herhangi bir Rus yetkili ile iletişim kurulabileceğini düşünmüyorum. Hepimiz barışa giden bir yol bulmak istiyoruz ama bana öyle geliyor ki bu yol şu anda sadece savaş alanından geçiyor.”

Haavisto’dan tebrik

Seçimi ikinci sırada tamamlayan Haavisto, yenilgisini kabul etti ve Stubb’u kutladı. Bir daha seçimlere katılmayacağını belirten Haavisto, milletvekili olarak işine odaklanacağını söyledi.

Stubb, Sauli Niinisto’nun yerine 1 Mart’ta resmen göreve başlayacak. Finlandiya Cumhurbaşkanı, ülkenin dış politika ve güvenlik politikasından doğrudan sorumlu ve silahlı kuvvetlerin de başkomutanı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.