Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’da temyiz mahkemesi, İsrail’e F-35 uçağı parçaları satışının durdurulmasına hükmetti

Hollanda’da temyiz mahkemesi, uluslararası hukuk ihlalleri sebebiyle İsrail’e F-35 savaş uçağı parçaları satışının durdurulmasına hükmetti.

Temyiz mahkemesi, Hollanda hükümetinin yedi gün içinde bu kararı yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme ise hükümet avukatlarının kararın Yüksek Mahkeme’ye taşınmasına kadar ertelenmesi talebini ise reddetti.

Mahkeme, “İhraç edilen F-35 parçalarının uluslararası hukukun ihlallerinde kullanılması riskinin açık bir şekilde olduğu yadsınamaz” diyerek verilen kararın hemen uygulanması çağrısında bulundu.

Hollanda hükümetinin kararın tekrar görüşülmesi amacıyla Yüksek Mahkeme’ye başvurması için sekiz haftası var.

İsrail Savunma Bakanı, Hollanda’da mahkemenin kararına yorum yapmayı reddetti.

Hollanda hükümetine karşı olan bu dava, geçtiğimiz aralıkta aralarında Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu Oxfam’ın da bulunduğu birçok insan hakları örgütü tarafından açıldı. Oxfam direktörü Michiel Servaes yaptığı açıklamada “Umuyorum bu karar uluslararsı hukuku güçlendirecek ve Gazze’deki insan hakları ihlallerini engellemek için bir adım olacak” dedi.

Geçtiğimiz aralıkta bir düşük mahkemenin de F-35 satışlarını engellemesinden hemen sonra hükümetin silah ticaretindeki özerkliği sebebiyle F-35 parçalarının satışları durmamıştı. Temyiz mahkemesinin aldığı bu kararla birlikte satışların yedi gün içinde durması gerekiyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.