Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hristodulidis: “Türkiye-AB ilişkilerinin yolu Kıbrıs’tan geçiyor”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Christodoulides, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile arasında yaşanan sorunların çözümünün ve birliğe yakınlaşmasının yolunun Kıbrıs’tan geçtiğini söyledi. Türkiye uzun bir süredir birliğe katılmak istiyor fakat Brüksel, Ankara’nın son yıllarda insan hakları ve hukukun üstünlüğüne dair sicilini göz önünde bulundurarak Ankara’nın katılım müzakerelerini askıya aldı.

GKRY lideri Nikos Christodoulides, Lefkoşa’da Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. “Kıbrıs’ın AB ile Ankara arasında daha yakın ilişkilerin güçlü bir destekçisi” diyen Christodoulides, Brüksel ile yakın ilişki kurmanın kendilerinden geçtiği sinyalini verdi.

Adaya resmî bir ziyaret düzenleyen Steinmer ise AB ile genel ilişkilerin değerlendirilmesinde Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki eylemlerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Steinmer, “Üye devletler Türkiye’ye bu mesajı göndermeli” dedi.

Kıbrıs’ta Rumlar ve Türkler arasında devam eden anlaşmazlığı çözmeye yönelik barış görüşmeleri 2017’de çöktü. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in himayesinde son olarak Ocak ve Haziran 2017’de gerçekleştirilen Kıbrıs Konferansı sonuçsuz kalmıştı. O tarihten bu yana taraflar masaya oturmuyor.

Guterres, geçtiğimiz ay barış görüşmelerini yeniden canlandırmak adına adaya kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ı gönderdi. Cuellar, iki taraftan da yetkili kişiler ile görüştü ve adada yeni bir müzakere süreci oluşması için ortak zemin olup olmadığını araştırdı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.