Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kansas City Chiefs’in şampiyonluğu ile biten 58. Super Bowl’un ardından: Fakat ne yedik?

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından ve finallerinden olan Super Bowl finali 11 Şubat’ı 12 Şubat’a bağlayan gece oynandı. Bu finalin tüketim ve eğlence ekonomisinin analizini Medyascope Spor’dan Mustafa Tokgöz yazdı.

Kansas City Chiefs’in şampiyonluğu ile biten 58. Super Bowl’un ardından: Fakat ne yedik?

Amerikan Ulusal Futbol Ligi NFL’in büyük finali olan Super Bowl’un 58’incisi geçtiğimiz gece Kansas City Chiefs ile San Francisco 49ers araaında oynandı ve Chiefs’in 25 – 22’lik galibiyetiyle sonuçlandı. Böylece Chiefs tarihinde dördüncü kez Super Bowl’u kazandı.

Her şeyden öte Super Bowl finali Amerikan toplumu için gelenekselleşmiş bir ayin gibidir. Sadece bir futbol maçından öte tüketim alışkanlıkları, reklamları, devre arası şovlarıyla bir eğlence ve tüketim organizasyonudur. Bu sebeple Super Bowl’in tüketim rakamları bize bu organizasyonun ne kadar büyük bir güce ve ekonomiye sahip olduğu göstermektedir. Gelin hep beraber bu rakamlara göz atalım.

Bu seneki Super Bowl için Amerikalıların toplam harcaması yaklaşık olarak 17,3 milyar dolar civarında olduğu hesaplandı. Önceki yıla göre 1 milyar dolar artış yaşandı. Hane başına minimum harcama 90 dolar civarı olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam minimum ücrette çalışanın, yaklaşık 7-8 saatlik kazancına denk geliyor. Bu sene finali evden takip eden Amerikalılar restoran menülerine büyük bir talep gösterdi. Önceki yıl %59 civarı iken bu yıl yüzde 70’e çıktı. Bu veri gel-al ve eve sipariş olarak iki opsiyonun toplamına tekabül etmekte. Restoran menülerinde en çok talep gören yiyecek ise pizza, tavuk kanadı ve salsa sos oldu. Super Bowl’un geleneksel yiyeceği tavuk kanadına bu sene yaklaşık 1,25 milyar dolar harcandı. 5,4 milyon kilogram cips tüketimi, 1,7 milyon kilogram patlamış mısır, 1,3 milyon kilogram kuruyemiş, 1,2 milyar litre bira tüketildi. Bu senenin en çok tüketilen sosu ise guacamole sos olmuştur. Meksika mutfağına özgü bu sos için yaklaşık 6,3 milyon kilogram avokado kullanılmış.

58. Super Bowl, organizasyonunun yapıldığı Las Vegas şehrinin ekonomisine bu sene net 600 milyon dolar civarıdan gelir getirdi. Bilet fiyatlarınınen yüksek değerde olması sebebiyle harcamalarda artış göstermiştir. Stad içerisindeki büfelerde standart bir biranın fiyatı 18 dolardı (stad çalışanlarının saat başına 13 dolara çalışıyor). Bu sene son yıllarda bahşiş tartışmalarının büyüdüğü ortamda, sektördeki çalışanlar beklentilerin çok altında bahşiş kazandıklarından şikayetçi.

Super Bowl zamanı Las Vegas’ta ortalama bir otelin gecelik konaklama bedeli 570 dolar olarak güncellenmişti. Başka spor organizasyonlar zamanı 220 dolar civarı olan bu rakam 58. Super Bowl zamanı neredeyse iki buçuk katına çıktı.

58. Super Bowl’a Taylor Swift damgasından da bahsetmeden olmaz. Chiefs’in yıldız tight end’i Travis Kelce ile beraber olan dünyaca ünlü müzisyenin sıkı bir fan kitlesi var. Fan kitlesinin bu sene %21 oranda Super Bowl’un izlenmesine etki ettiği tahmin ediliyor. Ayrıca “Swifties” olarak bilinen fan kitlesinin Kansas City Chiefs’i desteklemesi, takımın fan kitlesinde büyük bir artış sağladı.

Son olarak Super Bowl reklamları… 58. Super Bowl’un olmazsa olmazı ve gelenekselleşen reklamlarının bu sene 30 saniyesi 7 milyon dolardan satıldı. Beyonce, Arnold Schwarzenegger, Lionel Messi, Jason Sudeikis, Ben Affleck, Aubrey Plaza, Chris Pratt, Ice Spice, Usher, Jennifer Aniston, David & Victoria Beckham çifti gibi ünlü isimler bu reklamlarda boy gösterdi. En beğenilen reklam ise Arrested Development, Juno, Scott Pilgrim vs. The World yapımlarından tanınmış aktör Michael Cera’nın oynadığı CeraVe Skincare ürününün olduğu reklam oldu

Yazan: Mustafa Tokgöz

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.