Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Amazon Yağmur Ormanları, 2050’de yok olma noktasına gelebilir

Ünlü doğa ve çevre dergisi Nature’da yayımlanan bir araştırmaya göre Amazon Yağmur Ormanlarının yarısı, 2050’ye kadar yok olma sınırına erişecek. Eğer acil önlem alınamazsa ve eşik geçilirse Amazon Yağmur Ormanlarını kurtarmak için bir şans kalmayacak.

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre Amazon Yağmur Ormanlarının yarısının su sıkıntısı, arazi temizliği ve iklim krizi nedeniyle 2050’ye kadar yok olma noktasına gelebileceğini belirtiyor.

Çalışma, insanların doğaya müdahalesi ve küresel iklim krizini en geniş ayrıntısına kadar inceliyor. Amazon Yağmur Ormanlarının şimdiden büyük çoğunluğunun zarar gördüğünden bahseden araştırma, yok olma sınırına gelmeden acil önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Bilim insanları, araştırmanın sonucuna şaşırdıklarını belirtiyor. Onlara göre ormansızlaşma sürecinin hızının daha yavaş olması gerekiyor ancak araştırma kısa bir sürede ormansızlaşmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın yürütücüleri, “2050’ye kadar ormansızlaşma hızla devam edecek. Eğer o eşiği geçersek, geri dönüşümüz imkansız olacak. Acil önlem almalıyız” diyor.

Amazon Yağmur Ormanlarının yüzde 10 ile yüzde 47 arasındaki bir kısmı iklim krizi ve insanların müdahalesi nedeniyle tamamen yok olmuş olacak. Bu ormansızlaşmanın ekosisteme de büyük etkileri olacak.

Araştırma ayrıca önlem olarak neler yapılabileceğini de aktarıyor. Bilim insanlarına göre Amazon’daki ormansızlaşmayı yüzde 10 sınırında tutmak ve küresel ısınmayı eşik olan 1.5°C’nin altında tutmak gerekiyor.

Bugüne kadar Amazon Yağmur Ormanlarının yüzde 15’i yok edildi. Amazon’un yüzde 17’si ise insan aktiviteleri yüzünden büyük ölçüde zarar gördü.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.