Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galatasaray’ın yeni transferi Carlos Vinicius’un Tottenham günleri:  Zor durumdaki orta sahadan kurtarıcı forvete

Birkaç yıl önce “Vinigol” futbolcu olma hayalinden vazgeçmenin eşiğindeydi, sonrasında Premier Lig yıldızı olma şansına sahipti (Tottenham yıllarında yazılmış bir biyografi yazısı). Şu sıralar Galatasaray’a Bakambu’nun satışı sonrası katılan Carlos Vinicius’un ilgi çekici biyografisini Uğurcan Kanca, Medyascope Spor okurları için çevirdi.

Galatasaray’ın yeni transferi Carlos Vinicius’un Tottenham günleri:  Zor durumdaki orta sahadan kurtarıcı forvete

Üç yıl kadar önce Carlos Vinícius hayallerinden vazgeçmeyi düşünüyordu. Henüz 22 yaşındaydı ama eşiyle birlikte küçük bir çocukları vardı ve Brezilya liginin alt sıralarında yer alan bir takımın yedek kulübesinde ısınırken geçim sıkıntısı çekiyordu. Tottenham Hotspur’un yeni transferi 2018’de “Masaya ekmek koyamıyordum. Başka bir çözüm bulmam gerekiyordu.” dedi

Eşi Carol’ı aradı ve ona ayda 200 sterlinden az kazandığı kulübü Grêmio Anápolis’ten ayrılmayı ve futbolu bırakmayı düşündüğünü söyledi. Carol devam etmesi için ısrar etti. “Aradığımda, ‘Nasıl çalışacağını bilmiyorsun, başka bir mesleğin yok’ dedi.”

Karısının tavsiyesi ileri görüşlüydü. Anlaşılan futbol onun için biçilmiş kaftandı. Birkaç gün sonra Carlos Vinícius, Portekiz ekibi Real Sport Clube’ün başkan yardımcısı Luís Neves tarafından fark edildi ve hemen onunla sözleşme imzaladı. Bu an, hikâyesi çocuk romanlarında bile yer almayacak kadar hızlı bir yükselişin başlangıcı olacaktı.

Tottenham 2 Ekim 2020 günü Brezilyalı oyuncunun Benfica’dan tek sezon için kiralık olarak geldiğini ve önümüzdeki yaz yaklaşık 40 milyon Sterlin karşılığında transferin kalıcı hale getirilebileceğini duyurdu. Bu transfer, beş ülkeyi kapsayan ve inişli çıkışlı bir kariyere sahip olan “Vinigol”ün kariyerinin en büyük transferiydi.

Vinícius’un futbol yolculuğu genç yaşta başladı. Henüz 14 yaşındayken Brezilya’nın kuzeydoğusundaki Maranhão eyaletindeki evinden 2400 kilometre uzağa taşınarak Santos akademisindeki koğuşlarda yaşamaya başladı. İki yıl boyunca, şu anki Brezilya forveti Gabriel Barbosa ile aynı takımda ofansif orta saha oyuncusu olarak oynadı.

Ardından, 16 yaşında São Paulo devi Palmeiras’a transfer oldu ve burada hatırı sayılır boyu sayesinde bir merkez orta sahaya dönüştürüldü. Ancak bu değişim ona uymadı. Diğer çocuklar geliştikçe o da takımdan uzaklaştı.

Şu anda Atlético Mineiro’nun U20 menajeri olan Marcos Valadares, Şubat 2015’te Palmeiras’ın U20 takımının başına geçti ve Carlos Vinícius’u kendi pozisyonunda altıncı tercih olarak gördü ve onu serbest bırakılacak oyuncular listesine koydu

Ancak Inews’e konuşan Valadares, Vinícius’ta bir kıvılcım gördüğünü ve kulübü Vinícius’a ikinci bir şans vermeye ikna ettiğini söyledi: “Antrenmanlarda oynadığımız küçük çaplı maçlarda Vinícius gerçekten iyi bitiriyordu. Hücum oyuncularından daha fazla gol atıyordu.”

“Gabriel Jesus (U20’lerden) A takıma yeni yükselmişti, ben de ona santraforda bir fırsat verdim. Onu çabuk adapte olması gerektiği konusunda uyardım ve o da bu zorluğu kabul etti. Bir ay sonra gollerini atmaya başladı ve U20’lerin ilk tercihi oldu.”

Valadares altı ay sonra başka bir takımla anlaştığı için ayrılacaktı. Bu durum da ne yazık ki Vinicius’un lehine olmadı. Yerine gelen teknik direktör Vinícius’un potansiyelini o kadar yüksek görmedi ve oyuncu en sonunda serbest bırakıldı. Bu, onu önce Caldense’ye sonra da Grêmio Anápolis’e götüren düşüşün başlangıcıydı. Ancak pozisyonu bulunmuştu ve Anápolis’te talihi dönecekti.

2017 yazında Real Sport Clube’ün başkan yardımcısı olan Neves, kulübünü Portekiz ikinci ligindeki ilk sezonuna hazırlıyordu. Kadrosunu geliştirmeye ihtiyaç duyan Neves, potansiyel bir oyuncu olarak tavsiye edilen bir başka forvete göz atmak için Anápolis’e gitti.

Çocuk, Neves’in umduğu gibi değildi ama maçın son 15 dakikasında Carlos Vinícius yedek kulübesinden çıktı. Yalnızca çeyrek saat yeterliydi; Neves’in yolculuğuna değmişti. Bir teklif yapıldı, Vinícius kaybedecek bir şeyi olmadığına karar verdi ve ailesini Atlantik’in ötesine taşıdı.

O sezon Real Sport Clube’ün yardımcı menajeri olarak çalışan Bruno Carvalho: “Vinícius sezon öncesi geldi. İlk antrenmanda baş antrenör Filipe’ye [Martins] döndüm ve ‘Santrforumuzu bulduk’ dedim.” dedi.

Carvalho’nun içgüdüleri doğru çıktı. Vinícius ilk maçında üst düzey takımlardan Belenenses’i Taça da Liga’dan (Portekiz Lig Kupası) eleyen tek golü attı. Leixões’e karşı oynadığı ilk lig maçında 22 yaşındaki oyuncu hat-trick yaptı. Bir sonraki hafta sonu yine gol attı; ve bir sonraki, ve bir sonraki…

Genel olarak işler planlandığı gibi gitmedi ve Real sezonu son sırada küme düşerek tamamladı. Ama Vinícius formunu korudu. “Ligin en golcü ikinci oyuncusuydu,” diye hatırlıyor Carvalho, “şampiyon olan takımda oynayan en golcü oyuncunun sadece bir gol gerisindeydi.”

Yine de Carvalho’nun dikkatini çeken Brezilyalı oyuncunun futbol yeteneğinden çok karakteriydi: “Vinícius harika bir adam. Nasıl dinleyeceğini biliyor. Bir kararı beğenmese bile çalışmaya devam eden ilk kişi o olur. Büyük bir hırsı var ama her zaman çok alçakgönüllü.”

Carvalho, Brezilyalı’nın sadakatini ve direncini gösterdiğini düşündüğü bir hikaye anlatıyor. Sezon ortasında Real küme düşme hattındayken baş antrenör Filipe Martins görevden alındı. Kulüp yerine kalıcı bir isim ararken Carvalho bir maçlığına görevi devralmayı kabul etti.

“Küme düşme hattındaki bir rakibe karşı 3–1 kazandık,” diye hatırlıyor Carvalho: “Vinícius oynamamalıydı bile çünkü ayak tırnağı parçalanmıştı. Çaba gösterdi çünkü yardım etmek istiyordu. Bir gol attı ve doksanıncı dakikada yarı sahanın gerisinden geldi, dört rakibini geçti ve teke tek kaldığında topu takım arkadaşına geri gönderdi ve o da golü attı.”

Bu ham yetenek Vinícius’un Napoli’ye 4 milyon euroluk bir transfer yapmasını sağladı ve Napoli de onu hemen geri Portekiz’e Rio Ave’ye kiraladı. Carlos Vinicius burada da sadece altı ay içinde 14 gol kaydetti.

“[Estádio da] Luz’da Benfica’ya karşı gol attı” diyor Carvalho, “Dragão’da Porto’ya ve Sporting’e karşı gol attı. Kendini önemli ve gerekli hissetti, bu yüzden de üretti… Vinícius’un ilgiye ihtiyacı var, takımda önemli olduğunu hissetmesi gerekiyor.”

Fırsat bulmanın zor olduğu Monaco’daki bir başka kiralık döneminin ardından Benfica Brezilyalı oyuncuyu 18 milyon € karşılığında kadrosuna kattı. Bu ücrete rağmen, bir önceki sezonun gol kralı Haris Seferovic ve Real Madrid’den gelen Raúl de Tomás’ın arkasında üçüncü tercih edilen forvet olarak geldi.

Ancak Vinícius eline geçen fırsatları en iyi şekilde değerlendirdi ve 2019–20 sezonunu, her 99 dakikada bir gol atma gibi dikkat çekici bir oranla, ligin en yüksek toplam 18 gol (ve 5 asist) ile tamamladı. Primeira Liga’da hiçbir oyuncu yedek olarak oyuna girdikten sonra Vinícius’un attığı 6 golden daha fazlasını atamadı. Carvalho, “Benfica taraftarları ona ‘Vinigol’ diyor, çünkü eline geçen fırsatları her zaman değerlendiriyor”.

Vinicius’un yükselişini takip eden Portekizli spor gazetecisi Rui Matos Periera, i’ye şunları söyledi: “Tottenham’ın hızlı geçişlerle oynadığı oyun tarzı nedeniyle, bu iyi bir kiralama gibi görünüyor. Bence bu kiralama Tottenham için Benfica’dan çok daha avantajlı çünkü satın alma opsiyonu zorunlu değil. Benfica taraftarlarından bu anlaşmayla ilgili çok fazla eleştiri var.”

Pereira, Benfica başkanı Luís Filipe Vieira’nın, Vinícius’un alacağı ücreti defalarca abarttığı için eleştirilerin ana hedefi olduğunu ekliyor. “Mart ayında [Vieira] iki oyuncu için 100 milyon avroluk teklifler aldığını söyledi. Daha sonra Vinícius için 60 milyon euroyu reddettiğini söyledi. Bir ay önce de Wolves’tan gelen 45 milyon avroyu reddettiğini söyledi.”

Pereira ve Carvalho, Vinícius’un ayrılmak istemesinin nedeni olarak Rio de Janeiro devi Flamengo’da geçirdiği başarılı dönemin ardından kısa süre önce Benfica’ya dönen menajer Jorge Jesus’u işaret ediyor. Uruguaylı santrfor Darwin Núñez, Jesus’un emriyle takıma kazandırıldı ve menajer sürekli olarak Flamengo’dan Bruno Henrique’yi hücum opsiyonlarına katma isteğinden bahsetti.

Vinícius gözden düşmüştü, saygısızlığa uğradığını düşünüyordu ve son eleme turunda PAOK’a elenerek Şampiyonlar Ligi’nden elendikten sonra Benfica’nın kaynak yaratması gerekiyordu. José Mourinho’nun menajeri Jorge Mendes’in de Vinícius’u temsil etmesiyle, Daniel Levy’nin tam olarak yararlandığı bir fırsat ortaya çıktı.

Carvalho, Vinícius ile üç hafta önce konuştuğunu ve henüz transfer söylentileri ortaya çıkmadan önce Brezilyalı oyuncunun, Harry Kane gibi tek bir üst düzey forvete sahip olmaları nedeniyle Spurs’ü potansiyel bir transfer seçeneği olarak gördüğünü söylüyor.

“Mükemmel bir ortama giriyor” diyor Carvalho, “Harry Kane’in ilk tercih olduğunu biliyor ama ne zaman şans bulsa gol atacak. Mourinho çok fazla kontra oynuyor ve savunmanın arkasındaki boşluğa saldırmakta çok iyi.”

Hem Carvalho hem de Brezilyalı altyapı antrenörü Valadares, Vinícius’un pas kalitesine ve zekasına dikkat çekerek, insanların boyu ve sağlam yapısı nedeniyle onun teknik kalitesini hafife aldığını söylüyor. Eğer Spurs maç kovalıyorsa ve zaman daralıyorsa, ikilinin bir forvet ikilisi olarak bir araya gelmemesi için hiçbir sebep yok.

Vinicius’un sol ayaklı olması ise son ilginç faktör. Valdares bunun Vinicius’a küçük bir avantaj sağladığını ve sağ ayaklı santrforlara karşı oynamaya daha alışık olan savunmacıları şaşırttığını düşünüyor.

Bu pozisyona geç devşirildiği için Vinicius’un çok yönlü oyununda hala geliştirilebilecek alanlar var. Sırtı dönük oyunu ve topu almak için devrildiğinde çizgiler arasındaki hareketlerindeki eksiklikler de bu geliştirilmesi gereken yönlerin birkaçı. Ancak Carvalho, hevesli öğrenciden çok daha fazlasının geleceğine inanıyor. “Daha yüksek bir seviyeye çıktığından beri, hala olabileceğini bildiğim Vinícius olamadı. Bence Mourinho onu takıma kazandıracak doğru kişi.”

“Vinicius’un asıl istediği şey Seleção için oynama fırsatı bulmak. Bunu başaracağına inanıyorum.”

Kaynak: inews

Çeviren: Uğurcan Kanca

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.