Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig Panorama: 24. haftanın ardından | Arsenal rövanşı aldı – Odegaard ve Saka etkisi – Arsenal’in kazandıran duran top taktiği

Premier Lig’de 24. hafta geride kaldı. Bu haftanın merakla beklenen maçında Arsenal deplasmanda West Ham United’ı 6-0 mağlup ederek diğer takımlara gözdağı verdi. Maçın analizini Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay sizler için yazdı.

Premier Lig Panorama: 24. haftanın ardından | Arsenal rövanşı aldı – Odegaard ve Saka etkisi – Arsenal’in gizli silahı duran toplar

Aston Villa ve West Ham United dışında ilk sekizdeki tüm takımların kazandığı bir haftayı geride bıraktık. Aston Villa evinde Manchester United’a kaybederek beşinci sıraya inerken, West Ham United da kendi evinde Arsenal karşısında paramparça olup sekizinciliğe geriledi. Biz de bu hafta panoramada Arsenal’in West Ham’dan aldığı intikamı yakından inceleyeceğiz. Fulham mağlubiyetinden bu yana üst üste dördüncü galibiyetini aldı Arsenal. Böylece Manchester City ile hem puanları, hem de averajı eşitlemiş oldu. Fakat City’nin hâlen bir maç eksiği var. Gelin hep beraber Arsenal’in aldığı feci intikamı yakından inceleyelim.

West Ham United 0-6 Arsenal

Arsenal kendi evinde West Ham’a kaybettikten sonra Arteta, yaşadığım en sinir bozucu akşamlardan biriydi açıklamasını yapmıştı. Özellikle West Ham’ın attığı ilk golün VAR hediyesi olmasından bahsetmişti. Arsenal, o maçta ceza sahasında rekor seviyede topla buluşsa da gol atmayı başaramadı. Arteta’nın da en az Pep kadar takıntılı biri olduğunu bildiğimiz için ikinci maça çok ayrı bir motivasyonla hazırlanacağını bekliyorduk. İlk maçta işler ne kadar ters gittiyse, bu maçta da işleri tamamen yaver gitti. West Ham o kadar çabuk dağıldı ki bir anda fark açılıverdi.

Genel istatistik
Atak grafiği
Arsenal atak detayları

Aslına bakarsanız atılan 6 gole ve dominant oyuna rağmen Arsenal’in xG’sinin 3.66 olması beni biraz şaşırttı. Çünkü atılan goller dışında kaçan pozisyonlar da vardı. Areola’nın altı kurtarış yaparak tarihi hezimeti engellediğini hatırlatalım. Peki bu kadar katı savunma yapan ve neredeyse boşluk vermeyen bir takımken West Ham, Arsenal bu kilidi nasıl açtı? Bunun cevabı duran toplar. İlk ve üçüncü gol kornerden, ikinci gol ise penaltıdan geldi. Arsenal bu sezon penaltılar dışındaki duran toplardan 16 gol buldu ve bu alanda Premier Lig’in lideri konumundalar. West Ham 6-0’dan sonra bile topla oynamakta çok zorlandı ve bunu da ikinci görselde görüyoruz. Son görselde de Arsenal’li oyuncuların hücum katkılarını görüyoruz. Kırmızı/Pembe görünenler atılan şut sayısını, Mavi/Mor görünenler yaratılan şans sayısını ve beyaz görünenler de şutla sonuçlanan katkıları gösteriyor. Odegaard yedi gol şansı yaratırken, Saka da yedi şut atarak bu alanda başı çekiyorlar.

İsabetli şut haritası
Kilit pas haritası

Bu iki görsel Arsenal’in baskın oyununu fazlasıyla kanıtlıyor. 12 isabetli şut var ve bunların sadece iki tanesini ceza sahası dışından. Diğer görselde ise kilit pasları görüyoruz. Bunu Panorama’da sık sık kullanmaya başladım ama ilk defa bu kadar çok kilit pas yapan bir takım görüyorum. 23 adet kilit pas görünüyor Arsenal adına. West Ham’da ise bu sayı sadece bir ve o da West Ham’ın tek isabetli şutunu atan Mohamed Kudus’a pası atan Jarrod Bowen’a ait.

Açılan orta haritası
Kiwior – Ben White savunma haritası

Maç boyunca akan oyunda atılan ortaları görüyoruz görselde. Arsenal özellikle sağ kanattan yoğun bir şekilde orta açtı. Bunun en büyük sebeplerinden birini ikinci görselde görüyoruz. Zinchenko yerine Kiwior oynamaya başladığından beri Arsenal sıklıkla sağ kanattan daha rahat oynamaya başladı. Çünkü Zinchenko hücumda bir derin oyun kurucu gibi orta saha merkezine doğru yönelirken Kiwior temelde bir stoper olduğu için daha geride bekliyor ve hücumda Arsenal’in geride üçlü beklemesini sağlıyor. Böylece Arsenal olası kontra tehditlerinde pek de eksik yakalanmıyor. Bu durum Ben White’ın da bindirmelerini kolaylaştırıyor. Arteta sonunda akışkan hücum için savunmada bir şeylerden ödün vermesi gerektiğini fark etti. Ya Zinchenko’dan vazgeçmeyip White’ın veya Rice’ın hücum katkısından vazgeçecekti yada bunu yapacaktı. Bence bu yöntem çok daha başarılı, çünkü Zinchenko’dan hücumda beklenen şeyleri Odegaard ve Rice yapabiliyor. Ayrıca Kiwior’la birlikte Arsenal’in geri dörtlüsü fiziksel anlamda çok güçleniyor. Çünkü White da, Kiwior da stoperden devşirilen stoperler. Büyük maçlarda Arsenal skoru korumak istediğinde bu savunma onlara ciddi anlamda yardımcı olacaktır.

West Ham United pas haritası
Arsenal pas haritası

Gelelim pas haritalarına. İlk görseldeki West Ham pas haritasından ne anlıyoruz diye sorarsanız ben ilk olarak hatlar arası kopukluk derim. Sol taraftaki dörtlü pas trafiği dışında her bağlantı çok zayıf. Bowen ve Kudus ise Arsenal dominasyonu yüzünden çok yalnız kaldı. İkinci görselde ise Arsenal’in örümcek ağı gibi pas haritası görüyoruz. Özellikle Gabriel-Saliba-Rice ve Saliba-Rice-White-Odegaard-Saka arasında müthiş bir pas trafiği var. Odegaard ve Rice adeta bir maestro gibi orta sahayı ciddi anlamda kontrol ettiler.

Arsenal en son deplasmanda 6 golü Everton deplasmanında 2009 Ağustos ayında atmıştı ve Everton’ın başında yine David Moyes vardı.

Arsenal’in attığı 4.gol Premier Lig tarihindeki sekiz bininci gol olarak kayıtlara geçti.

107 isabetli pas, 7 yaratılan gol şansı, 2 asist – Odegaard’dan harikulade performans

Avrupa’nın zirve yedi ligi arasında 50’den fazla gol şansı yaratan tek oyuncu Martin Odegaard oldu.

Böylelikle Premier Lig Panorama’nın sonuna geliyoruz. Zirve yarışının iyice kızışacağı yeni bir haftada tekrar görüşmek üzere!

Maçın özeti:

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.