Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

X, terörist gruplardan ücret alarak onlara “mavi tik” veriyor

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla ve ismini X’e dönüştürmesiyle birlikte getirdiği yeniliklerden biri de “mavi tik”i ücretlendirmek. Eskiden bilinen ve kimliği doğrulanan kişilerce alınabilen mavi tik şimdi ücretini ödeyen herkes tarafından alınabiliyor. Bir rapora göre X, mavi tiki terörle bağlantılı kişilere de veriyor.

The Tech Transparency Project’in (TTP) çalışmalarına göre X, bazı Hizbullah üyelerinin ve başka terörist grupların mavi tik almasına izin veriyor. TTP’nin bu raporundan sonra X, bu üyelerin bazılarının mavi onay işaretini kaldırdı.

Elon Musk’ın Twitter’ı almasından sonra yaptığı değişimlerden biri de mavi tiki ücretlendirerek parasını ödeyenlerin mavi tik alabilmesi. Bu abonelik biçimi Twitter kullanıcılarına daha rahat ulaşılmasını ve daha uzun gönderiler atılmasını sağlıyor.

Mavi tikin ücretlendirilmesi, Twitter politikasına girmesiyle birlikte birçok terörist grup, para ödeyerek sosyal medya hesaplarına mavi tik alabiliyor. TTP, bunlardan birkaçının Hizbullah üyesi olduğunu raporlayarak Twitter’ın teröristlerden de para kazandığını vurguladı.

TTP, Husiler olarak bilinen Ensar Allah’ın işlettiği bir hesabın parasını ödeyerek mavi tik aldığını açıkladı. Raporun ardından hesabın onay işareti kaldırıldı. Ensar Allah’ın işlettiği bu hesabın 23 binden fazla takipçisi var.

TTP raporunda şunları söyledi:

“Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ulusal güvenliği tehdit edebilecek herhangi bir unsura karşı yaptırım uygular. Ancak görünüyor ki X, onlara mavi tik veriyor.”

Ayrıca rapor, ABD’nin yaptırım listesinde olmayan ancak yaptırım listesindekilerle ortak çalışan başka gruplara da mavi tik verildiğini söylüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.