Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerel Demokrasi Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı: “Demokrasi yerelden yükselir”

Yerel Demokrasi Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, demokrasinin yerelden yükseldiğinin altı çizildi ve “kayyumlu yerel yönetim”den halk iradesinin egemen olduğu demokratik bir yerel yönetim anlayışına geçilmesinin önemine dikkat çekildi.

Konferansın bildirgesinde, depremin yıl dönümünde yaşanan insani ve toplumsal yıkımın acısını dile getirilerek, Can Atalay‘ın ve bazı tutuklu siyasilerin serbest bırakılması için mücadele edileceğini belirtti.

Ayrımcılıkla mücadele vurgusu

Açılış konuşmalarını Mücella Yapıcı ve Rıza Türmen’in yaptığı, 11 Şubat 2024’te gerçekleştirilen konferansın bildirgesinde, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, halkın temel ihtiyaçları için ayrılması gereken bütçenin savaş ve yıkım yerine halkın ihtiyaçlarına harcanması, toplumsal cinsiyet eşitliği, demokratik katılım ve yerel demokrasinin güçlendirilmesi gibi konulara dikkat çekildi.

Ayrıca, köy muhtarlıklarının korunması, kent hizmetlerinin yerel yönetimler tarafından yürütülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitli ayrımcılık formalarına karşı mücadele vurgulandı.

Yerel demokrasinin güçlendirilmesi çağrısı

Bildirgede ayrıca, “yaşam alanlarının sermaye ve tarikat-mafya-çete kıskacında metalaşmasına” karşı yerel demokrasi mücadelesinin öneminin altı çizildi. Katılımcılar, yerel yönetimlerin idari ve mali yetkilerinin genişletilmesi, kentsel dönüşüm yasalarının iptali, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gibi konularda önerilerde bulundu.

Konferans sonucunda, halkın kendini yönettiği yeni bir sistem inşasının mümkün olduğuna dair inanç ve kararlılıkla, yerel demokrasinin güçlendirilmesi çağrısı yapıldı. Konferans katılımcıları, bu süreci sadece bir başlangıç olarak gördüklerini ve yerel demokrasi inisiyatifi oluşturulması, kent sözleşmesinin hazırlanması gibi orta ve kısa vadeli hedefler belirledi.

Yerel demokrasi konusunda daha fazla bilgi ve katılım için iletişim kanalı olarak “yereldemokrasikonferansi@gmail.com” adresi paylaşıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.