Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Medeni Kanunu’nun 98’inci yıldönümü | EŞİK: “Medeni Yasa medeni hayatın anayasasıdır!”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Medeni Kanun’un kabulünün 98’inci yıl dönümünde bir basın açıklaması yaparak, Medeni Yasa’ya yönelik tehditlere karşı durma kararlılığını ifade etti. Açıklamada yasanın 1926 yılında, “eşit yurttaşlık ve laik toplumsal yaşamın temeli” olarak nitelendirilen Medeni Yasa’nın önemine vurgu yapılırken, bu yasanın ve laik yaşamın bazı çevrelerce tehdit altında olduğu savunuldu.

EŞİK tarafından yapılan açıklamada, 2002’de yürürlüğe giren yenilenmiş Medeni Yasa ile kazanılan hakların, özellikle kadınların aile içindeki konumunu güçlendiren düzenlemelerin, bazı kesimler tarafından hedef alındığına dikkat çekildi. Bu çevrelerin, “aileyi koruma” adı altında, eşitsiz güç ilişkilerine dayanan ve adil olmayan bir aile yapısını savunduğu öne sürüldü.

“İzin vermeyeceğiz”

Açıklamada, Medeni Yasa’nın ve kadın haklarının korunmasının önemi vurgulanarak, “Medeni Yasa’nın laik ve eşitlikçi özünü değiştirerek, kadınların yasayla garanti altında olan tüm haklarına el koymak, hayatlarına el koymaktır. İzin vermeyeceğiz” denildi.

Özellikle boşanma süreçlerinde erkekler lehine değişiklikler yapılmasının planlandığı, bu durumun kadın ve çocukları mağdur edeceği iddia edildi.

EŞİK, ayrıca, “aile arabuluculuğu” sistemi ile kadınların boşanmalarının zorlaştırılmak istendiğine, kadınların ekonomik haklarının ve çocukların velayetinin boşanma sonrası uzun süreçler sonucu belirleneceğine dikkat çekti. Yoksulluk nafakasının sınırlandırılmasının da kadınları mağdur edeceği savunuldu.

EŞİK, Medeni Yasa’nın sadece kadınların değil, toplumun genelini ilgilendiren, laik ve demokratik bir yaşamın teminatı olduğunu ifade ederek, tüm kadınları ve demokrasiden yana olan herkesi haklarını koruma konusunda birlik olmaya çağırdı.

Açıklama, “Dindar, dindar olmayan, zengin yoksul, genç yaşlı tüm kadınlara ve demokrasiden yana herkese sesleniyoruz; hayatlarımıza, haklarımıza ve hayallerimize el koymalarına hep birlikte izin vermeyelim. Medeni Yasa medeni hayatın anayasasıdır!” ifadeleriyle tamamlandı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.