Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrailli kuruluştan BM’ye Hamas raporu: “Hamas militanları, sistematik bir biçimde kadınlara cinsel şiddet uyguluyor”

İsrail’de cinsel şiddet suçlarını inceleyen kuruluşların yayımladığı rapora göre Hamas, kadınlara sistematik ve kastî bir biçimde cinsel şiddet uyguluyor. Rapor, Birleşmiş Milletler ‘in (BM) gerekli merciilerine gönderildi.

İsrail’deki dokuz cinsel şiddeti araştırma merkezinin bir araya gelerek oluşturduğu The Association of Rape Crisis Centers’ın yayımladığı ilk rapora göre Hamas, 7 Ekim’den beri sistematik ve kastî bir şekilde rehinelere cinsel siddette bulunuyor.

Rapor, birçok noktada cinsel şiddet izlerine rastladığını ve bu izlerin belirli bir sistematiği izlediğini aktarıyor.

Yayımlanan rapor 7 Ekim’den bugüne kadar ortaya çıkan ve çıkmayan bütün kanıtların bir araya getirilmesinden oluşuyor. Bunun haricinde raporu hazırlayan birliğin de çalışmaları sonucunda bulunan yeni veriler de raporda sunuluyor.

Raporun cinsel şiddet olarak belirttiği suçlar arasında savaş sırasında yaralanan kadınların silah zoruyla cinsel istismara ve tecavüze maruz bırakılmaları bulunuyor. Raporda şunlar yazıyor:

“Birçok tecavüz vakası, Hamas militanlarının kolektif şiddeti sonucu gerçekleşiyor. Bazı vakalarda ise bu cinsel şiddet, maruz bırakılan kadının ailesi, arkadaşları veya partnerlerinin karşısında gerçekleştiriliyor.”

Cinsel şiddet, yalnızca saldırı esnasında gerçekleştirilmiyor. Aynı zamanda rehin alınan kadınların da Hamas militanları tarafından cinsel şiddete maruz bırakıldığı vakalar bulunuyor.

Rapor, birçok noktada cinsel şiddet izlerinin belirli bir sistematiği izlediğini vurgulayarak sonlanıyor.

Daha önce de cinsel şiddet bulguları kamuoyuyla paylaşılmıştı

İsrailli bir polis memuru geçtiğimiz ay adli soruşturmalarda Hamas militanlarının uyguladığı cinsel şiddete dair izler ve kanıtlar bulduklarını aktarmıştı. Bunun yanında birincil elden görgü tanıkları da bulunuyordu.

BBC de ayrıca birçok kadının cinsel şiddete maruz bırakıldığını raporlamıştı.

Hamas, askeri güçlerinin cinsel şiddet uyguladığını reddediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.