Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sırbistan’dan sınır dışı edilen göçmenler yarı çıplak bir şekilde Kuzey Makedonya sınırında yürüyor

Sırbistan’dan sınır dışı edilen göçmenlerin Kuzey Makedonya-Sırbistan sınırında yarı çıplak bir şekilde yürüdüğünü gösteren videolar yayınlandı. İnsan hakları örgütleri, sınır dışı etme politikasının Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri arasında kronik bir problem olduğunu belirtirken yaşanan bu vakanın rahatsız edici ve aşağılayıcı olduğunu da aktardı.

Kuzey Makedonya’nın insan hakları örgütü Legis’in yayınladığı videolara göre göçmenler Sırbistan’dan sınır dışı edilerek Kuzey Makedonya’ya yarı çıplak bir şekilde zorla gönderiliyorlar.

Legis, videonun bölgede yaşayan bir sakin tarafından çekildiğini belirterek videonun kendilerine 10 Şubat’ta ulaştığını söyledi. Videoda göçmenlerin yarı çıplak bir şekilde Kuzey Makedonya-Sırbistan sınırında yürüdüğü görülüyor.

Legis’e göre bu vaka, 24 saat içindeki ikinci insan hakkı ihlali ve aşağılayıcı davranış. Sırbistan hükümeti tarafından yaklaşık 50 göçmen, yarı çıplak bir biçimde ülkeden çıkarılıyor. Legis’in yereldeki yetkilileri ülkeden zorla çıkarılan göçmenlerle görüştü. Göçmenlerin Suriyeli olduğu belirtiliyor.

Legis’in başkanı Jasmin Redjepi, “rahatsız edici ve aşağılayıcı” bu uygulamanın Avrupa Birliği (AB) ve Sırbistan Sınır İşbirliği Zirvesi’nden hemen sonra gerçekleştiğini söyledi. Zirvenin amacı ise Sırbistan sınırını insan kaçakçılığı operasyonlarından temizleme çalışmalarını güçlendirmekti.

Birçok Avrupa ülkesinin sınırlarında yarı çıplak bir şekilde sınır dışı edilen göçmen vakaları duyulsa da Redjepi, bu durumun Sırbistan-Kuzey Makedonya sınırında ilk defa gerçekleştiğini iddia etti.

Sırbistan polisi, muhabirlerin sorularına yanıt vermedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović, bu görüntülerin sadece rahatsız edici olmadığını ayrıca üye ülkelerin içinde yaygın olarak uygulanan bir pratik olduğunu belirterek tehlikenin altını çizdi. Mijatović, Kuzey Makedonya-Sırbistan sınırındaki bu görüntülerle birlikte Avrupa’nın geneline yayılmış bu sınır dışı etme pratiğini “Avrupa’nın genel ve acil çözülmesi gereken bir problemi” olarak yorumladı.

Belçikalı bir sivil toplum kuruluşu olan 11.11.11, 346 binden fazla göçmenin 2023’te Avrupa ülkelerinde sınır dışı edildiğini aktarıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.